Toppfält: innehåll
Dalaprofiler Tippar 10MILA

Dalaprofiler tippar 10MILA

Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

IFK Göteborg och Domnarvet vann herr- respektive damtävlingen när 10-mila avgjordes senast i Skepptuna. Blir det en repris i Falun eller hittar vi helt andra lag i toppen? Två dalaprofiler inom orienteringssporten, Tove Alexandersson och Håkan Eriksson spekulerar om utgången av 10MILA på Lugnet.
– Det är inte lätt att tippa. Det finns massor av bra lag, säger Håkan Eriksson, som själv vunnit 10-mila två gånger 1989 och 1990 med OK Tyr. Han fortsätter:
– En av mina absoluta största höjdpunkter under karriären. Det är faktiskt det som jag kommer ihåg mest trots att man sprungit VM mm. 10MILA är något alldeles speciellt. Visst hade jag önskat att jag vunnit med Malung men så blev det inte. Om jag inte missminner mej så var vi tvåa som bäst.
Kan Malungs OK vara med i toppen i år?
– Absolut. Vi har i princip 5–6 man som är givna i laget, men sedan är det kamp om platserna. Vi har fått in några unga duktiga killar i laget. Vi var nia ifjol och då med mersmak.
Räcker det till seger?
– Kan hända, men jag tror vi blir tvåa och spurtslår IFK Göteborg.
Och vilka vinner?
– Det blir finskt år och Kalevan Rasti får bära favoritskapet. Visserligen bjuder inte Lugnet på en finsk terräng, men jag tror detta lag behärskar vilken terräng som helst. De har ett mycket starkt lag, säger Håkan.
Närmast prispallen tippar Håkan att Linné och Halden kommer.
– Det var de fem första men det finns massor av outsiders. Södertälje Nykvarn är ett lag som kan överraska, säger Håkan som naturligtvis finns på plats i Falun.
– Man missar inte ett 10MILA i Dalarna. Det kommer att bli något alldeles speciellt.
Tove tippar
Tove Alexandersson fick förfrågan att tippa topp-fem bland damerna.
– Jag skall vara ärlig. Jag har inte jättekoll, men jag tror det blir riktigt tight, säger Tove som tippar
OK Pan Århus, Göteborg Majorna, OK Linné, Halden och Järla
Om jag måste tippa en segrare får det bli Halden. De har ett mycket bra lag. Sedan kommer Århus, Göteborg Majorna, Linné och Järla.
Kan du nämna något om terrängen?
– Ganska kuperat. I början mycket öppna ytor och ganska lättsprunget men ju längre bort man kommer desto svårare och framförallt börjar det likna riktig dalaskog. Tuff kupering och branta backar, säger Tove.
Slutsummeringen blir finsk seger bland herrarna och norskt bland damerna om Håkan och Toves tips slår in.

TEXT: PEO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp