Toppfält: innehåll
Dalarna Bland De Främsta Handikappidrottsförbunden

Dalarna bland de främsta handikappidrottsförbunden

Kanslichef Jan Olov Fredborg på Dalarnas Handikappidrottsförbund.

FALUN
Jan-Olov Fredborg heter kanslichefen.  Han kan berätta att bland de 18 sporter som handikapp­idrotten, eller funktionsidrotten som det numera heter, har ansvar för så har Dalarna verksamhet i 15.

Ett 30-tal klubbar är medlemmar och med det är Dalarna bland den främsta handikappförbunden i landet. Förbundet sitter tillsammans med alla andra distriktsförbunden i gamla TV-huset på Lugnet.
Mattcurling var första stora sporten, idag är det innebandyn som är störst. Där har man dels en serie med Gästrikland och Hälsingland, dels deltagande i en Sverigeserie. Fri idrotten är också en verksamhet som har blivit stor, mycket tack vare Dalakampen som är en propagandaverksamhet mot särskolorna och som avgörs på tre olika ställen i länet. Lockar runt 350 deltagare och med en final i december.
Även fotbollen lockar deltagare och här är väl BIK United klubben som gjort sig känd.

BRIST PÅ LEDARE
Hur kommer man annars i kontakt med en sport om man har ett handikapp och vill börja träna/tävla?
»Vi försöker hjälpa till så gott vi kan, men just nu är problemet bristen på kunniga ledare i föreningarna.«
–Därför har vi startat ett projekt med barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet med förhoppning om att på den vägen kunna få fram ledare i framtiden, berättar Fredborg.
Förhoppningen är också att etablera sig med specialdistriktsförbunden och ledarutbildning även där. För en handikappidrottare är det – tyvärr – oftast föräldrarna som får hoppa in och hjälpa till.
– Vi har också en fond där man kan söka ekonomisk hjälp, ofta är det ju så att träningen kan kräva speciella, och ofta dyra resurser, berättar Fredborg.
Han har också en önska att kontakten centralt med Svenska Handikappförbundet var bättre främst då i syftet att rekryter nya till de olika sporterna. Prova-på-dagar och talangjakten har inte gett det resultat man hoppats på. Men ett stort möte inom kort kanske kan göra att alla kommer att dra åt samma håll?

MÅNGA PROFILER
Dalarna har genom åren haft många profiler inom funktionshinderidrotten, Ola Rylander, alpint var kanske den först kända. Men nämnas ska också Jonny Björk, styrkelyft, Nils-Peter Kling, skidor, Marit Ruth, sitski och så guldmedaljören från Paralympics i London 2012, rullstolstennispelaren Stefan Olsson. För att nu nämna några.
Just Paralympics har sett till att funktionshinderidrotten idag har en helt annan status, och har etablerat sig inom sportjournalistiken. På idrottsgalan i januari hade till exempel funktionshinderidrotten länge ett eget pris, men idag är man med och bedöms i alla olika kategorier. Genombrottet kom när rullstolsskytten Jonas Jakobsson fick Bragdguldet 2008.
Utvecklingscentart Liljans herrgård utanför Falun är en motions-och rekreationsanläggning som har en omfattande verksamhet med allt från att prova på sporter eller rekreation till att bjuda in skolor för att informera om den verksamhet som man har i förbundet. Just informationen till allmänheten är en viktigt bit, för handikappidrotten ska ses som vilka annan sport som helst.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp