Toppfält: innehåll
Dalarnas Bredaste Ridklubb – Finns I Mockfjärd

Dalarnas bredaste ridklubb – finns i Mockfjärd

GAGNEF
Pappagrupper, ridlekis och ett nybyggt ridhus. Gagnefs ridklubb har det mesta i sin verksamhet.

 

-Det nya ridhuset betyder enormt för klubben, säger ordförande Anders
Henningsson. Här tillsammans med Sofie Målare och Alice Ström.

Heltidsanställda tränaren Marit Larsjos är inne på sin andra ridlektion för dagen när Sport i Dalarna hälsar på. Hon har tre lektioner kvar innan kvällen. Titta framåt! Har du tramp i båda stigbyglarna? Marit håller högsta fokus på alla hästar och ryttare. Hon verkar se allt. Namnen på alla ryttare sitter. Hon sprider beröm kors och tvärs. Hon är tydlig när någon tappar farten.
– Marit är toppen. Hon tänker på alla, säger Jessica Ollinger Skoglund, mamma till en av de yngre ryttarna.
Det är det nya ridhuset som sticker ut på Industrivägen i Mockfjärd. Det invigdes för ett knappt halvår sedan och slår det gamla med hästlängder. Ridhuset intill mäter 40 meter gånger 20 invändigt, ridytan i det nya är 62 gånger 24. Det nya ridhuset är godkänt för alla sorters tävlingar. Från hoppning till dressyr.
– Det var helt nödvändigt med ett nytt ridhus, berättar ordförande i föreningen Anders Henningsson.
– Bra dialog med kommunen gav resultat. Det var dom som byggde och tog den stora kostnaden.
Klubben har 18 ridhästar och över 300 medlemmar. Helen Nilsson och Marit Larsjos är heltidsanställda instruktörer.
– Bra ridhästar, bra instruktörer och en platt organisation är det bästa med Gagnefs ridklubb, säger Anders Henningsson.

Marit Larsjos jobbar heltid som tränare i klubben.

– Med platt organisation menar vi att alla hejar på alla. Vi är ingen pyramid och det inte finns inga grupperingar i föreningen. Det är viktigt i vår klubb.
Gagnefs ridklubb är populär långt utanför kommungränsen. Det finns medlemmar som åker från Falun, Ludvika, Borlänge och Rättvik för att få rida i Gagnef. Ridskolan har lektioner från 15.30– 21.20 fem dagar i veckan. Klubben har en av de lägsta medlemsavgifterna i distriktet.
– Här är verksamhet nästan jämt. Kalla oss gärna för Gagnefs största fritidsgård. När det är ledigt i nåt av ridhusen brukar hundklubben vara här, berättar Anders Henningsson.
Anders Henningsson understryker att ekonomin är viktig i klubben. Ekonomin är god. Vi tar in pengar först innan vi gör av med dem. Lite typsikt Gagnef, säger Anders och skrattar.

Text & foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp