Toppfält: innehåll
Dalarnas Idrottsmuseum  – Ett Måste För Alla Sportälskare

Dalarnas Idrottsmuseum – ett måste för alla Sportälskare

FALUN
Erik »Målarn« Lundkvist, Grängesberg, tog OS-guld 1928 i spjut med 71.01, spikskorna han hade på sig då finns här. Smedjebackens Harald Andersson satte världsrekord i diskus med 52,42 i Oslo 1934 – den diskusen finns att beskåda, likaså skidutrustning från Mora-Nisse, Sixten Jernberg och Gunde Svan för att nu nämna några.

Sven Olsson har mycket att visa upp på Dalarnas Idrottsmuseum.

Senaste tillskottet är delar av Maria ”Mimmi” McBride’s (tidigare Hjort) golfutrustning från Solheim cup.
Det där var bara ett litet axplock av allt som finns på museet som skildrar de framgångsrika och fantastiska idrottare Dalarna har och har haft.
För-VM på skidor 1992 och VM året därpå blev startskottet för Dalarnas Idrottsmuseum. Efter tävlingarna blev det plats i de byggnader som VM-organisationen och Svenska skidförbundet nu huserar i, men när sedan byggnaderna skulle renoveras och dessutom byggas om till VM 2015 fick man inte vara kvar.
I en eventuell lokal skulle dessutom hyran bli på tok för hög så en flytt blev nödvändig.

FLYTTA TILL STAN
Nu blev det istället nya lokaler centralt, delvis inrymda på en yta i gamla Restaurang Holmen som många Falubor säkert känner till. Ett hårt arbete med återuppbyggnaden i de nya lokalerna gjorde att man kunde slå upp portarna i november 2014.
För att anpassa sig till stadens rytm har museet ändrat öppettider till vardagar mellan 12–18 och med fri entré. Flytten till centrum har också gjort att besöksantalet ökat, glädjande är att många av besökarna kommer från andra länder.

Många kända skidåkare utrustning finns bevarade på museet.

FRIVILLIGT ARBETE
Sven Olsson är ordförande i Stiftelsen Dalarnas Idrottsmuseum och det är helt och hållet frivilliga krafter som ser till att museet hålls igång, enda anställda är en receptionist. Dalarnas Museum, Dalarnas Idrottsförbund och Falu kommun har varit, och är, viktiga stöttepelare och partners.
En fantastisk idrottsskatt finns att beskåda som täcker alla tänkbara idrotter, många idrottare har också skänkt delar av sin utrustning. Det finns också ett filmarkiv med 650 korta filmklipp, redigerade av Jens Lind, TV-reporter som också gjorde den hyllade filmen om Sixten Jernberg. ( En film som för övrigt finns att köpa på museet.)
»Idrottsarvet« är en skrift om som man kommer ut med fyra gånger per år. Man har också startat ett framgångsrikt projekt med ett demensboende i Borlänge ”Möte med minnen”, ett sätt att stimulera minnet där dementa personerna får uppleva sådant de känner igen och upplevt tidigare.
Projektet har visat sig så framgångsrikt för personer med den sjukdomen att man också ska starta samarbete med ett demensboende i Falun.
Har då Sven Olsson någon egen favorit bland alla Dalaidrottare?
– Nej, svarar han, det finns så enormt många duktiga personer att det blir svårt att plocka fram någon enda. Men två stora gentlemen, dessutom stora idrottsmän, hyllar han gärna och talar varmt om. Två herrar som tyvärr gått bort, Mora-Nisse och Åke Lassas.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp