Toppfält: innehåll
Dalarnas Mesta Båthus I Västanvik

Dalarnas mesta båthus i Västanvik

Roddens Hus i Västanvik blir ett båthus av rang.  Det saknar motstycke i Dalarna. Huset är elegant och ändamålsenligt med plats för två kyrkbåtar och 20 kanoter. Klubblokalen (läs festlokalen) en trappa upp imponerar.

Roddens hus

Roddens hus
– Roddens Hus är helt klart till jul. I vår blir det invigning, säger Mats Niss. Här ses huset mot sjön.

Många har varit tveksamma till Roddens Hus. I Västanvik befarade byborna konkurs och ett halvfärdigt bygge på den attraktiva strandtomten. Men eldsjälarna ville annat.

–Till jul är bygget klart och i vår blir det pampig invigning.

– Jag tog ledigt och har jobbat heltid med bygget sedan april, säger ordförande i Brudpiga roddarklubb, Mats Niss.

– På helgerna har vi varit upp till 20 man som jobbat ideellt.

Huset blir både klubblokal och båthus. Det gamla båthuset med två kyrkbåtar har dockats till det nya huset och fräschas upp. Från övervåningen i det nya huset kan man se ner på kyrkbåtarna tack vare att delar av taket i gamla båthuset har öppnats upp. Mycket elegant, intygar Sportmagasinets redaktör.

– Vi har målat om takstolar och väggar i vitt. På så sätt framträder kyrkbåtarna på ett helt annat sätt, säger Mats Niss.

– Båtarna ser nästan nya ut. På väggarna ska vi anordna en kyrkbåtsutställning.

Bygget är kostnadsberäknat till tre miljoner. Då ingår inte byggmaterial för över två miljoner som flera företag skänkt.

Det exklusiva huset har ritats av Daniel Boberg på Agnas Ark. Trots båthusets volym i två våningar smälter bygget fint in i miljön. Rödfärgen och de grova balkarna är vackra.

Övervåningen tar Sportmagasinet med storm. En häftigare klubblokal med vackrare utsikt  får man leta efter. Glaspartierna skapar ett fantastiskt ljusinsläpp mot Siljan. Tvärs över vattnet syns Leksands kyrka.

– Här kan vi ta emot upp till 50 personer. På våningen finns både kök, bastu och omklädningsrum, berättar Mats Niss.

– Vi har tänkt arrangera bröllop här och hämta brudparen i kyrkbåt vid Leksands kyrka.

Brudpiga Roddarklubb

Klubben bildades 1971 som en kyrkbåtsförening och har sedan dess utvecklat sektioner för utriggarrodd, längdskidor, cykel och triathlon. Klubben har cirka 250 medlemmar med Lassi Karonen som främste roddare. Klubben är belägen vid Siljans strand i Västanvik utanför Leksand. Klubben har två kyrkbåtar och ett 20-tal utriggarbåtar. Klubben har vunnit 20 SM-guld i rodd.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp