Toppfält: innehåll
Dalarnas Mesta Mästare

Dalarnas mesta mästare

INSJÖN/GÄVLE. Jan Erik Lyck från Insjön har blivit svensk mästare i ishockey sju gånger. Det gör honom till Dalarnas mesta SM-medaljör i hockey. Ingen spelare i länet kommer i närheten av Jan Erik Lyck.

Det blev Brynäs för Jan Erik Lyck. Av en ren tillfällighet, säger han själv.
 –Jag utbildade mig till målare i Falun och spelade för Falu BS hockey. Breit Hellman från Brynäs var där och kollade och värvade en back (Bertil Lindström) från Falun, berättar Jan Erik.
-Sen undrade Hellman om det fanns någon forward i Falun. Och Bertil Lindström tipsade om mig.

HISTORIA
Resten är hockeyhistoria som ingen annan spelare från Dalarna fått varit med om. Inte i den svenska ligan. Mellan 1963 – 1973 spelade Lyck forward i Brynäs. Det blev sju SM-guld tillsammans med Börje Salming, Virus Lindberg, Tord Lundström och Lars Göran Nilsson bland andra.
 –Ja, det var en rolig tid. Jag var högerfattad center och gillade att lägga pass både till höger och vänster. Killarna runt om var alltid på plats, säger Jan Erik.

BOR I GÄVLE
Jan Erik Lyck bor med sin fru i Gävle sedan 1962. Han har kvar sina syskon i Insjön och hälsar på ibland.
 –Jag har fått dubbelseende på grund av en stroke så jag får inte köra bil längre. Därför blir det inte så ofta att jag kommer till Insjön.
 Efter hockeykarriären fortsatte Jan Erik Lyck med idrotten. Han varvade ner i Storvik och Hofors som spelare och tränade därefter Brynäs B-juniorer i fyra år. Efter det har det blivit 19 genomförda maratonlopp på totalt 24 starter.

FÖLJER BRYNÄS
Jan Erik Lyck följer Brynäs både på läktaren och på tv. I år har det varit svettigt med kvalhockeyn, tycker Lyck.
-Jämnbra eller jämndåliga. Så har Brynäs sett ut i år. Ren ångest stundtals.
 Har du själv spelat någon ångestmatch nån gång?
-Nej aldrig, säger Jan Erik Lyck och skrattar.

Text och foto:
MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp