Toppfält: innehåll
Dalarnas Vackraste Skatepark

Dalarnas vackraste skatepark

Alla åldrar trivs i Leksands nya skateboardpark. Parken ligger vackert vid Österviken mitt i ­Leksands stora idrottsområde Lugnet.

LEKSAND
Sport i Dalarna utser skateparken i Leksand till Dalarnas vackraste. Någon som törs säga emot? 10-miljonsatsningen är ett lyft för alla som gillar sport med små hjul.

Leksands Extrema IdrottsFörening förkortas LEIF. Ett vanligt förnamn på ovanlig förening.
– Vi är en inkluderande förening. Tjejer och killar och alla nya svenskar är välkomna. Vår sport funkar dessutom för alla åldrar, säger Martin Sandström, sekreterare i föreningen.
Sport i Dalarna har besökt Leksands skatepark flera gånger i höst. Anläggningen imponerar. Inte minst läget. I den vackra sluttningen mot Österviken drar den till sig blickarna. Bakom ligger Tegera Arena, basebollplanerna och den stora fotbolls- och friidrottsanläggningen
Lugnet. Granne med skate-parken syns Japanska Parken.
– Hit kommer folk från hela Dalarna. Ja, hela Sverige. I somras tältade folk vid parken och åkte nästan dygnet runt, berättar Martin.

BÄST I DALARNA
Åkare som Sport i Dalarna talar med höjer parken till skyarna. Bäst i Dalarna, säger flera. Topp tio i Sverige, tycker några.
– Vi åker hit från Rättvik flera gånger i veckan. I Rättvik har vi bara en ramp vid badet. Det här är nåt helt annat, säger Isabelle Holmqvist.
– Det är lugnt här. Man behöver inte vara så nervöst om man inte åker så bra.
Flera åkare på kickbike, inlines och skateboard som tidningen talar med menar att det är lätt att hitta nya spår (läs ”lines”) i parken. Anläggningen har ett skönt flow säger åkarna. Genomtänkta nivåskillnader gör att det blir bra fart.
Leksand skateboardpark invigdes i somras. Pengar från Allmänna arvsfonden (5 miljoner) satte fart på
bygget. Leksands kommun, Leksands Sparbank och massor med ideella krafter gjorde att parken till slut kunde färdig­ställas.

LEKSANDS EXTREMA IDROTTSFÖRENING
Leksands Extrema Idrottsförening (LEIF) är en ideell extremidrottsförening som grundades 2003. Föreningen finns till för att gynna och utveckla extremidrottandet i Leksands Kommun som innefattar bland annat Skateboard, Inlines och Kickbike

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp