Toppfält: innehåll
Dalecarlia Cup Tillbaka Till Ursprunget

Dalecarlia Cup tillbaka till ursprunget

BORLÄNGE
Under två år har Dalecarlia Cup varit en lågprisvariant och därmed har turneringen som startade 1981 tappat både deltagande lag och intresset från boende i Borlänge. Men nu skall det bli ändring på det. Linus Bolin, A-lagsspelare i Brage, är mannen som skall försöka få Dalecarlia Cup dit den en gång var.

Linus Bolin, A-lagsspelaren i Brage som blivit cupgeneral för Dalecarlia Cup.

Turneringen spelas tidigare än vanligt. Nu invigs Dalecarlia Cup torsdagen den 25 juni och finalerna spelas söndagen den 28 juni,
– Vi har satt upp som mål att få 200 lag och det finns möjligheter att vi kan nå det, säger Linus Bolin.
– När en månad är kvar för lag att anmäla sig kan vi konstatera att det blir många mer  än förra året.
För tre år sedan beslutade Brages styrelse att låta Idrottsarrangören Mats Andreasson (IMA) ta hand om arrangemanget. Förklaringen till detta var att Dalecarlia  Cup inte nått det vinstmål som man haft tidigare år.
Under de två år som IMA skött Dalecarlia Cup har det pekat nedåt. Ett tag fanns till och med risk för att 2014 års turnering skulle bli den sista. Antalet deltagande lag var mindre än någonsin och vid Sportfältet hade man plockat bort det mesta.
Därför sades avtalet med IMA upp och Brages styrelse beslutade att åter ta hand om turneringen i egen regi.
Brages A-lagsspelare Linus Bolin fick förfrågan om att ta det jobb som Björn Evaldsson, numera pensionär, haft under många år.
Som spelare kom Linus Bolin, som är född och uppväxt i Smedjebacken, till Brage från Dalkurd hösten 2013.
– Men det var först i oktober 2014 som jag blev erbjuden jobbet som ansvarig för Dalecarlia Cup, berättar Linus.
»Jag har under tre år studerat Sport Management och det kan man ha nytta av med det här jobbet.«
Det passar bra för Linus på ytterligare ett sätt.
– Ja, först kommer jag till Domnarvsvallen för att arbeta med Dalecarlia Cup och sedan har jag bara tio meter till planen när vi drar igång A-lagsträningen, säger Linus.

Linus Bolin inser att han har en del att lära innan han är riktigt varm i kläderna med att sköta Dalecarlia Cup.
– Men jag har fått stor hjälp av Robert Larsson och styrelsens Per-Amund Ruth om att sätta mig in i det som jag inte känner till.
Något som saknats de senaste åren, men som nu återkommer är ett ledartält, en samlingsplats för domarna, matbespisningar i några av skolorna där de deltagande lagen bor.
Mycket av det här har lagen och domarna saknat under två år. Därför uteblev några klubbar som varit trogna gäster. Järla IF, som deltagit i Dalecarlia Cup under 10-15 år, fick nog för två år sedan. Förra året flyttade de till Piteå Summer Games i stället.
– Järla åker till Piteå i år också, vet Linus Bolin.

Hur blir det med utländska lag?
– Lagen från Brasilien, Argentina med flera länder har varit ekonomiskt betungande för Dalecarlia Cup. De utländska lag som nu deltar betalar för sig, precis som de svenska lagen, avslöjar Bolin.
När en månad återstod av anmälningstiden är det bara fyra lag från Estland samt massor av norska lag de enda utländska klubbarna som har anmält sig. Från Trysil kommer många lag och långväga gäster är Tromsö.
– Dessutom är jag ganska säker på att det kommer lag från Tynset och Flöya.
Vad finns mer att tillägga?
– Vi hoppas att fler lokala lag anmäler sig, svarar Linus Bolin.
Så blir det säkert och då kommer Dalecarlia Cup 2015 att nå årets mål, 200 deltagande lag. Då pekar det uppåt igen även om det är en bit upp till rekordet, som var 303 lag 2009.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp