Toppfält: innehåll
Dalkurd Nära Att Passera Brage

Dalkurd nära att passera Brage

Dalkurd
Så här ser det aldrig ut på läktarna när Dalkurd spelar seriematcher, men vid kvalmatchen mot Värnamo var det fullsatt.

Dalkurd har gjort sin bästa säsong hittills och hade ett tag ena benet i Superettan, som skulle ha inneburit att man hade passerat Brage och blivit fotbollens etta i Borlänge. Ett par olyckliga försvarsmisstag blev dock avgörande och mera kvalvana Värnamo behöll sin plats i Superettan.

– Visst är det tråkigt att vi missade platsen i Superettan, men nu har jag fått distans till det här och är då ändå nöjd med säsongen, säger sportchefen Adil Kizil.

– Ser jag tillbaka på hela säsongen så har vi gjort stora framsteg.

Inför den här säsongen förlorade Dalkurd tre tongivande spelare, Rasmus Lindkvist och Ammar Ahmed till Östersund och Ahmed Awad till just kvalmotståndaren Värnamo.

– Jag kom in som sportchef precis när de lämnat, men jag hade en klar bild av vad vi behövde, säger Adil.

Adil Kizil kom överens med de nya tränarna Robert Mambo Mumba och Umut Koc att det var främst försvarsspelet som måste bli bättre.

– Det märks väl på de värvningar vi gjorde. Först tog vi målvakten Frank Pettersson, därefter mittbacken Rebin Sulaka, ytterbacken Linus Bolin och efter ett tag kom även backen Micael Tuhkanen, påpekar Adil.

– Så det var bakifrån vi byggde laget. Framåt hade vi redan duktiga spelare, många av dem är ju matchvinnare.

Några av de tidigare tränarna har försökt sig på att få Dalkurds spelare att inse försvarsspelets betydelse.

De har misslyckats med det, men Mambo och Umut lyckades. Hur gick det till?

– Jag tror att Mambo och Umut har lyckats nå fram till spelarna och fått dem att inse försvarsspelets betydelse för att nå framgång. Nu har alla spelare accepterat att när motståndarna har bollen så är alla försvarare.

Och när Dalkurd lyckades halvera antalet insläppta mål slutade det med en andraplats. Förra året kom laget åtta.

10-ÅRSJUBILEUM

Nästa år firar Dalkurd sitt 10-årsjubileum. Visst skulle det väl vara en fin present till klubben om det kunde bli avancemang till Superettan då?

– Visst skulle det vara perfekt, jag känner en revanschlusta och det gör spelarna också, men någon målsättning har vi inte tagit fram än, säger Adil.

Spelarna har just nu ledigt fram till den 7 januari, men för Adil Kizil och delar av styrelsen blir det ingen semester. Det är nu de skall se över nästa års lag.

– Det första vi måste göra är att göra klart med två tränare. Jag skall sätta mig ned med varje spelare och fråga vad de tycker om tränarparet, men vad vi i ledningen tycker spelar också in.

Många har undrat var Dalkurd hittar alla duktiga spelare som kommit till klubben.

– Elvan Cicen har skött det här tidigare och han är fortfarande ett bollplank för mig. Han kan ju varenda spelare i Sverige så jag brukar skoja och säga att han är Wikpedia för fotbollsspelare, fortsätter Adil Kizil

– Vi har också kontakter, men dessutom ringer agenter stup i kvarten.

– De spelare vi är ute efter skall passa in i gruppen. Dalkurd fungerar inte som andra klubbar, vi har en nära-relation till varandra och är som en familj.

Men det verkar ju som om Dalkurd är ett världslag för kurder. Det måste väl finnas många duktiga kurder att locka till sig?

– Det finns massor av duktiga kurder i den tyska ligan, men i slutändan handlar det om pengar. Därför har vi i dag inte ens utforskat om att ta kontakt med dem. Vi får se hur det blir i framtiden, men för närvarande handlar det om summor som vi inte klarar av, svarar Adil.

Till slut måste man fråga sig varför Dalkurd har så få åskådare vid sina matcher. Undantaget var kvalmatchen mot Värnamo.

– Så länge vi spelar i division 1 blir det nog svårt att få så många fler åskådare, men när vi mötte Värnamo såg vi att det var många Brage-supporters på plats. Jag hoppas att de såg något bra med vårt lag så att de kommer och ser oss nästa säsong.

Helt säkert kommer alla till två matcher, derbyna mellan Brage och Dalkurd.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp