Toppfält: innehåll
Dan Ekborg  älskar Leksand

Dan Ekborg älskar Leksand

– Jag är leksing av hela mitt hjärta, säger Dan Ekborg.

LEKSAND
Dan Ekborg har varit i Leksand i sommar och spelat Kung Salomo i Himlaspelet. En tillfällighet? Knappast. Ekborgs har starka kopplingar till Leksand. Allt går genom hockeyn och Himla­spelet.

Leksands IF har supportrar i alla tänkbara kretsar. I kändissvängen finns det massor med folk som står upp för laget. Tomas Brolin och Björn Skifs till exempel. Och så skådespelaren Dan Ekborg.
– Det sitter i sedan jag var barn. Farsan (läs Lars Ekborg) och jag var alltid på Hovet och hejade på Leksand. Var det andra lag på isen satt vi och kollade på resultattavlan för att se om Leksand vann.
Kopplingen till Leksands IF hänger ihop med Himla­­spelet. Som barn fick Dan följa med pappa till Gropen i Leksand och titta på Himlaspelet.
– Jag blev fängslad av spelet och av bygden. Hockey­laget sitter i mitt hjärta liksom Rune Lindströms Himla­spel. Det var en stor ära för mig att få spela Kung Salomo i årets spel.

HOCKEYLEGENDARER
Vi sitter på konditori Siljan och snackar. Gamla hockeylegendarer vimlar förbi. Oj, oj. Synd att Nisse Nilsson inte lever. Honom skulle jag gärna vilja träffa, säger Dan.

»Kan man inte bli framgångsrik idrottsman kan man bli skådespelare«

säger Dan Ekborg och skrattar. Visst hade man önskat att få spela med dom stora i Leksands första­femma. Sport och teater är lite samma sak. Publik. Jubel. Show.
– Jag kunde inte slå perfekta passningar men jag kunde få fram skapliga repliker. Så det blev skådespeleriet i stället.

BEUNDRAR ”NUBBEN”
– Jag beundrar Lars Nubben Andersson som kunde göra båda sakerna. Han var ju både stor hockeyspelare i Leksands IF och stor skådespelare i Himlaspelet, säger Dan Ekborg.
Likheten mellan teater och idrott är slående menar Dan. Idrottsmän är artister som presterar inför publik.
Precis som skådisar när de går upp på scenen. Allt handlar om prestation och laganda.
Teaterregissör eller hockeytränare – det är nästan samma sak, säger Dan.
Dan Ekborg är spänd inför årets hockeysäsong. I fjol gick det åt pipan i kvalet. Mora hade ett större hjärta, det vann dom på, menar Dan.
– Kan Leksand få fram en Jens Bergenström eller en Filip Forsberg så kan det gå vägen, säger Dan.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp