Toppfält: innehåll
De Har Båda Upplevt Moras Hockeysuccé

De har båda upplevt Moras hockeysuccé

MORA
Det var en magisk kväll.  1 april i Smidjegrav. Det var inget aprilskämt. Det var sanning. Det var Mora IK som steg in i finrummet SHL. Peter Hermodssons Mora IK lyckades upprepa det Jan Simons Mora IK gjorde 2004. Två lyckliga klubbdirektörer  som varit med om varsin fantastisk hockeyresa.

Först Simons                                                 – nu var det Peter tur
Först Simons
– nu var det Peter tur

När Sport i Dalarna sätter sig ned med de båda i Smidjegrav ett par veckor efter senaste succe har Simons dåligt samvete.
– Ja det har jag eftersom så många hört av sig till mig och gratulerat till min insats för Mora IK. Till och med Lasse Granqvist i TV pratade om vad jag gjort. Men jag har inte gjort någonting mer än suttit på läktaren och njutit. Det är Peter Hermodsson som skall hyllas med sin fantastiske tränare Jeremy Colliton och spelarna. Hedras den som hedras bör.
– Asch, inte bryr jag mig om det, säger Peter. Jag är helt prestigelös. Jag vet vad Jan Simons betytt för den här klubben och jag har aldrig känt något tryck på mig att efterträda en sån legend.
– Tvärtom har det varit inspirerande. Och jag kan berätta att när det känts tungt i mitt arbete då vet jag att jag alltid fått stöd av Jan. Och det är så här att kulturen och andan från hans tid lever kvar.  Tittar du inte i backspegeln då kan du inte köra framåt. Jag blev rörd då jag såg Janne stå och gråta i omklädningsrummet efter vår seger mot Leksand 1 april.

GUBBHYLLA
– Det finns ett sånt härligt intresse för Mora IK. Vi har en så kallad gubbhylla. 10–15 veterander som ser varenda träning och förstås matcherna. Samma gäng som lever för det här. Och då förstår du vilken känsla för oss då vi lyckas.

STÖRRE I ÅR
Vilken prestation var störst, avancemanget 2004 eller 2017?
– Jag tycker det Mora IK gjort i år är större, säger Simons. Här har laget gått upp helt av egen kraft, vi fick hjälp av att först Hammarby och framförallt Leksand besegrade Skellefteå.  Men visst var det en stor prestation av vårt lag 2004. Och ett hårt jobb för mig efteråt då vi skulle i rena blixtfarten rusta upp vår hall. Sedan hade vi förstås flyt med att det blev lockout i NHL och vi fick hit storstjärnor. Speciellt Shawn Horcoff som är den spelare som  betytt mest med sin oerhörda inställning.
Sensationen efter avancemanget blev inte mindre av att Mora IK två år i rad nådde SM-slutspelet. Kunde du drömma Jan Simons att Mora IK skulle nå högsta serien igen.
– Så här är det säger han. Har du inga drömmar då kan du sluta med det här.
Både 2004 och 2017 hade Mora IK fantastiska tränare. Harald Luckner 2004 som nu tretton år senare var tillbaka som kommentator för C-more när succén upprepades. Jeremy Collitons betydelse är enorm.
När jag frågar Peter Hermodsson vilka tre saker som betytt mest i resan till SHL blir svaren. 1/ Colliton. 2/Farten 3/ Glädjen. Janne Simons svar blir 1/ Sammanhållningen 2/ Attityden  3/ Harald Luckner och Patrik Ross alla mål.

ALCEN KOM MED IDEN
Hur sjutton gick det till när Colliton blev tränare, Peter?
Historien var så här att vår dåvarande spelare Johan Alcen (senaste säsongerna i Brynäs) hade spelat med Jeremy i Rögle och påpekade bland annat att Jeremy var en riktigt bra kapten. Det hade vi i Mora inte haft i laget sedan Niklas Fogström försvann. Jag blev intresserad, Colliton var efter Rögletiden tillbaka i Nordamerika och spelade med New York Islanders. Vi visste att han drabbats av hjärnskakning tidigare men att han nu var allright.
Så kom han till oss och det kändes direkt att han med sitt sätt ägde omklädningsrummet. Men så hade han oturen att skada sig på träning, hjärnskakning igen. Han hann bara spela tre matcher. Samtidigt var det oro i laget, vår tränare hade ”tappat omklädningsrummet” som det heter (Patrik Wener). Laget krävde en ändring.
– Jag rådgjorde med vår andretränare Roger Johansson, och jag tyckte att vi borde satsa på Jeremy. Som tränare. Problemet var att han hade börjat packa, han skulle hem, han kunde ju inte spela mer. Han fick frågan, han fick betänketid och han tackade ja. Det blev vår lycka. Men även Jeremy hade problem i början innan det lossnade.

BEJMOS BETYDELSE
Vilken spelare skulle du vilja lyfta fram?
– Det är svårt, men jag tycker Emil Bejmo betytt en hel del, han är en sammanhållande länk i laget. Men Kevin Goumas, Jacob Nilsson och Robin Johansson har på olika sätt haft stor betydelse. Vinnarskallar. När vi gör intervjun med Peter Hermodsson och Jan Simons är det timmarna innan Jeremy Colliton skall ge besked om han stannar eller flyttar. Beskedet kom och Hermodsson anade utgången.
– Tråkigt besked, men vi var beredda. Och jag kan berätta att Jeremy har varit med i processen när vi diskuterat alternativa tränare.
Det blev en bra lösning i Mattias Karlin. Snabbt och bra. Och Hermodsson som har en tung börda får avlastning av Anders Sundby som blir sportansvarig.
Liksom Simons 2004 får nu Hermodsson slita med hallfrågan, vad kräver förbundet? Viktigast är förstås säkerhetsfråga, men det är inte det enda. Och frågan om en multiarena kan Hermodsson snacka om dag och natt. Vi väntar med spänning.
Och ett nytt, eller delvis nytt lag skall byggas. Och spelarlönerna stiger. Och mindre klubbar brandskattas av de större utan ordentlig kompensation.
Men säger vi ordet spelar­agenter då får både Jan Simons och Peter Hermodsson något svart i blicken.
– Jag har aldrig varit med om att en spelare som fått dubbelt så mycket betalt har blivit dubbelt så bra, säger Jan Simons.
Till sist, har Simons och Hermodsson själva spelat i Mora IK någon gång?
– Jag spelade i P-10, svarar Hermodsson som en gång i tiden var med och  byggde upp innebandyn i Mora.
– Jag spelade i Bonäs och Sollerön, men inte i Mora IK, svarar Simons.
– Nänä, du fick ju inte ha dubbla skenor, skrockar Peter.

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp