Toppfält: innehåll
De ödmjuka NHL-stjärnorna »Dalarna är Alltid Vårt Hem«

De ödmjuka NHL-stjärnorna »Dalarna är alltid vårt hem«

NHL-spelarna Filip Forsberg från Åkerö i Leksand och Mattias Ekholm från Vikarbyn. Foto: JAN SIMONS

De är vid unga år redan etablerade världsstjärnor och mångmiljonärer. Men ödmjukheten kommer alltid att finnas. Den kan inga miljoner ändra på. Det går bra för grabbarna från Dalarna. Filip Forsberg från Åkerö i Leksand och Mattias Ekholm från Vikarbyn. Polarna som hockeyfostrats i varsin ände av Siljan.

När Sport i Dalarna träffar dem har Filip just gästat Mattias på hockeyskolan i Moras ishall. De har välbehövlig semester från säsongens sensationslag i NHL, Nashville Predator. Mattias hade spelat 108(!) matcher från World Cup i september till NHL-finalerna i juni.

STARKA BAND TILL DALARNA
Så gissa om ledigheten i Dalarna var efterlängtad.
– Leksand kommer alltid att vara hemma för mig, säger Filip. Det är där jag lärt mig att spela hockey, det är där jag fått mina kompisar. Och jag följer givetvis vad som händer i klubben. Leksand skall tillbaka till SHL.
Jag har starka band till flera platser i Dalarna, säger Mattias. Jag är uppväxt i Vikarbyn, gått hockeyskola i Furudal, hockeygymnasium och spel i Mora IK och jag har köpt hus i Borlänge. Men jag känner mig hemma överallt där jag befinner mig. Som när jag spelade för Brynäs i elitserien och numera i Nashville i NHL.
– Jag har många att tacka för att jag nått så här långt, inte minst tränare jag hade i unga år. Som Robert Spångmyr i IK Ore i Furudal, som Göran Tärnlund och senare Harald Luckner i Mora.
Ungdomarna i Moras Ishall skockas kring NHL-stjärnorna för att få autografer. Vilka idoler hade Filip och Mattias i unga år.?
– Det är inte oväntat att det var Peter Forsberg, säger Filip. I början när jag kom till NHL var det många i USA som frågade om vi var släkt.
Faktum är att Filip egentligen inte vill kallas Foppa. För det finns bara en Foppa Forsberg anser han: Peter Foppa Forsberg.

BYTTES BORT
Men en sak har Peter och Filip gemensamt. De byttes bort av sina ursprungliga NHL-lag. Peter från Philadelphia Flyers till Quebec (som sedan blev Colorado) och Filip från Washington Capitals till Nasville. Något som fått Washingtons journalister och supportrar att förgrymmat säga: Det sämsta byte Washington gjort i alla sina olika idrotter. Det var skandal att göra sig av med Filip.
Det var faktiskt en rysk journalist som en gång undrade om Peter var pappa till Filip…
– Men det som är sant det är att min pappa Patrik betytt oerhört mycket. Han kom från Uppland till Leksand, gick hockeygymnasium och spelade i Leksands juniorlag. Det var här han också träffade min mamma som är från Siljansnäs.
Pappa Patrik spelade sedan i Almtuna innan familjen när Filip var sex är flyttade till Leksand.
Fanns det då inga spelare i Leksands IF som Filip beundrade extra.
Nej, jag hade inga direkta idoler. Men Michael Rydert tyckte jag förstås var litet extra.

IDOLEN VAR OVE MOLIN
Att Peter Forsberg var Filip Forsbergs stora idol var inte oväntat, men hur var det för Mattias Ekholm.
– Ja, här är det otippat, skrattar Mattias. Det kan ni inte gissa. Det var Ove Molin i Brynäs?
–Ja, jag började som forward och Ove Molin gjorde många mål. Och hela vår familj hade Brynäs som vårt favoritlag i elitserien, inte Leksand.
När en ung Mattias tillsammans med pappa åkte till Gävle och dåvarande Gavlerinken för att se sitt favoritlag värmde spelarna i Brynäs innan match med litet fotboll utanför arenan. Plötsligt hamnade bollen hos Ekholm. De lämnade över bollen till Ove Molin som sa tack. Det gav intryck. När Mattias hade sin hockeyskola i Mora i somras belönades inte extra de som varit bäst, utan de som varit de bästa kompisarna. Det viktiga var dessutom att det skulle vara en hockeyskola till rimliga kostnadet. Ishockey är desvärre ingen billig sport.
Vi gör intervjun hemma hos Janne Simons som påminner om när en mycket ung Mattias Ekholm skulle göra entre i Mora IK.
– Han hade med sig sin mamma. Det är nog enda gången jag suttit ned och förhandlat med både spelare och mamma, berättar Janne.
Den 1 april spelades sista kvalmatchen mellan Mora och Leksand. Vad gjorde
Filip och Mattias då?
– Det minns jag, säger Filip. Vi spelade match mitt på dan mot Minnesota. Jag ville inte titta på nån dator hur ställningen var mellan Leksand och Mora.
Jag tittade, säger Mattias. Både innan vår match och i en periodpaus kolladejag i en dator. Såg att Mora ledde 2–0.
Blev det tråkningar från din sida mot Filip när resultatet var klart?
– Nej, absolut inte. Jag vet ju hårt Filip tar det och dessutom vet vi inte hur det ser ut nästa vår. Då kanske det är omvända roller.
– Hur bra är Mattias tycker du Filip?
– Vår framgång bygger på att vi har en mycket bra målvakt i fiinländaren Pekka Rinne och mycket bra backar.
– Jag vill påstå att Mattias är en av våra bästa backar, ja vår kanske bäste.
Vi kanske i sammanhanget skall påminna att en av NHL:s bästa backar genom tiderna är en dalkarl, Nicklas Lidström från Skogsbo utanför Avesta.
– Vad säger då Mattias om Filip?
– Han är urstark, här påminner han mycket om Peter Forsberg.
– Kan hålla i pucken fastän han får stenhård uppvaltning av stora, starka backar. Och Filip får oftast spela mot de bästa i varje byte.

NHL-FINAL
Hur sensationellt var det att Nasville gick till final i Stanley Cup. Det sas att om ni vunnit finalerna mot Pittsburg hade det varit största skrällen i NHL-historien? Ni ansågs ändå ha gjort en cinderella story. Davids kamp mot Goliat.
– Kanske det, vi kom in i slutspelet som sista lag, men vi hade en god marginal till det lag som var närmast bakom oss. Och vi slog ut Chicago med 4–0 i matcher. Men när vi flörlorat finalerna så kändes det ändå tomt och tråkigt. Det var svårt att känna hur bra vi hade gjort det. Vad spelade det då för roll att vi vunnit vår conferensgrupp., Säger Mattias.
Det hjälper inte att vi gjorde en kanonsäsong, säger Filip.Den svider fortfarande. Och det kommer det att göra länge.

50.000
UTANFÖR HALLEN
Så är de med sina vinnarskallar. Vad hjälper det då att Nashville var den stora sensationen i NHL. Förmodligen var den värsta besvikelsen bortsopad när NHL-spelet satte fart igen. Och i Nashville, denna countrymusikens förlovade stad med honky tonky har ishockeyn fått stor plats. Det sas att 50.000 hade samlats utanför arenan, alltså de som inte fick plats när finalmatcherna spelades. Arenan tar 19.000.
Tränarna i NHL sägs vara fruktansvärt hårda killar med starka nypor? Hur är det i Nasville?
– Jag är väldigt förtjust i vår coach Peter Laviolette. Han skriker som fan på domarna, men han har ett bra förhållande till oss spelare. Gör jag sju misstag som back och tre av dem leder till baklängesmål ger han mig ändå fullt förtroende, säger Mattias
Det är ofattbara löner för bra spelare i NHL. Filip skrev på ett sexårskontrakt värt dryga 300 miljoner, Mattias också ett sexårskontrakt för cirka 190 miljoner. Hur mycket snackas det pengar när ni träffar polare?
– Inte så mycket. Några ungar frågar ibland. Inte mer.
Men självklart måste många unga hockeyspelare få dollar i blicken och drömma om NHL, ta steget över innan de etablerat sig härhemma. Du Filip har ju själv en lillebror Fredrik som kanske drömmer?
– Visst kan det vara så, säger Filip. Jag var ju själv 19 år när jag tog chansen. Och visst finns det svenska killar som hamnat i Nordamerika och ännu inte ens sett en NHL-match.
– Jag är glad att min karriär gått stegvis, och det rekommenderar jag, säger Mattias. Jag har spelat i U 16 och U 18 i Mora innan jag tog steget upp i A-laget och lärde oerhört mycket av min backkollega Greger Artursson
Sedan har jag spelat elitserie­hockey i Brynäs och blivit svensk mästare där. Och jag hamnade i farmarlaget AHL, Milwauke Admirals. Då var jag dessutom skadad. Men jag lärde oerhört mycket av att sitta på läktaren och titta.
Varken Filip eller Mattias har spelat en enda elitseriematch i Leksand eller Mora. Jo, i statistiken över Mattias står han uppsatt för en elitserie­match.
– Jag vet , det var mot
Linköping. Men jag satt på bänken hela matchen.
Det gör de inte idag, varken Mattias eller Filip. Och det lär dröja innan de flyttar hem till Dalarna. De har fem år kvar på sina NHL-kontrakt.
Om inte Mattias flickvän, sportreportern på TV, Ida Björnstad förmår honom att flytta hem tidigare. Det var henne han dejtade under bilbingo i Färnäs Bygdegård.
Bara en så sak…

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp