Toppfält: innehåll

De väckte liv i golfbanan –Vi kastade oss utför stupet

Här får landsbygden leva

Här är det glada gänget som på rekordtid återskapat Solleröns golfbana. Från vänster: Markus Niskanen, Patrik Widstrand, Bengt Wahlström, Pernilla Widstrand, Kicki Wahlström, Anna Magnusson. Foto: Ulf Berglund

SOLLERÖN
Det är det här glada gänget som lyckats med det ofattbara.
 På 261 dagar har de väckt liv i en golfbana som efter konkurs stod öde. Sly och snårskog hade tagit över. Det liknade rena djungeln på en del ställen. Naturen är ibland otäckt snabb.
 En hel säsong låg banan öde. Alla tillgångar spreds för vinden, gräset växte högt och greenerna torkade sönder.


Eller som någon skrev: Sollerö golfbana reste sig från graven.
 Det lät lite drastigt. Men sanningsenligt.
 Då är det bra att det finns livräddare.
 –Nu får det vara nog tänkte Anna Magnusson när hon tittade ut mot eländet. Banan skall väckas till liv ..
Så nu står Sollerön med en golfbana igen. Men nu under klubbnamnet Solön Golfklubb.
 Det heter ju med all rätt att hela landsbygden skall få leva. Och det här är ett gäng entusiaster som vill ge sitt bidrag när 300 golfmedlemmar och 2000 greenfegäster efter trettio år stod utan bana.
”FINNS NI PÅ RIKTIGT?”
–Vi var väl modiga som kastade oss ut från stupet, säger ordföranden Anna Magnusson med ett skratt. Jag får ibland nypa mig i armen över vad vi åstadkommit tillsammans. Vi har gjort det som få trodde var möjligt. När vi kommit igång och frågat efter intresset på ön kom folk ned till oss och undrade.
 –Finns ni på riktigt?
Jodå. Och Anna Magnusson finns på riktigt.
 Hon liksom de övriga initiativtagarna bor i stugbyn mitt emot golfbanan och var tidigare medlemmar i Sollerö GK.
 Pandemin gjorde att Anna som jobbar som projektledare för Telenor i Stockholm tog med sig jobbet till sin stuga på Sollerön.
 Och längtade efter att spela golf. Och när hon än en gång iakttog förfallet på gamla banan fick hon nog. Vid en morgonpromenad i augusti 2020 mötte hon gamle greenkeepern i klubben Mårten Mattson och frågade om det skulle gå att göra i ordning banan igen. Javisst svarade han.
 Sagt och gjort. Arbetsgruppen som bildades undersökte intresset för medlemskap. Det kom raskt in 100 svar. Och med ett godkännande från markägarna bildades den ideella föreningen Solöns Golfklubb. Iden var att öppna upp golfbanan i ny skepnad. Det som tidigare var en 18-hålsbana blev en ny 9-hålsbana. Banan ger möjlighet till spel på både nio hål och fem hål och kan därmed utvecklas och anpassas till såväl junior, äldre och handikappgolf. Och en bana öppen också för frisbeegolf.
MÅSTE FÅ IN 700.000
Men det gällde också att få ett startkapital. 700.000 kronor var ett tufft mål i pandemitider med tufft klimat att få enskilda och företag att lätta på plånboken.
 Men inom några månader hade man fått ihop drygt 600.000 kronor från privatpersoner och 20 företag. Och nu köptes fairwayklippare och greenklippare. Och en ruffmaskin har tillkommit.
 Allt var frid och fröjd förra våren. Men så kom bakslaget. Bevattningen som skulle varit igång i juni kom inte igång förrän månaden efter. En frekvensomvandlare till pumpsystemet satt fast i Suezkanalen där all trafik var stoppad.
 Men säsongen 2021 fullföljdes och nu är säsong två i gång med en betydligt bättre start. Målsättningen i början är blygsam. 80 medlemmar vid start och ambitionen att få plus-minusresultat i kassaboken.
Och den nybildade klubben har stor support också utanför ön. Facktidningen Svensk Golf kom på besök förra året och gjorde ett sexsidigt(!) reportage. Och skrev: ” Det är nio hål av äkta golfglädje som genomsyrar Solöns Golfklubb. Man slås av att det kanske var så här en gång i tiden. För när man läser om de riktigt gamla golfbanorna är historierna ofta rätt lika. Några entusiaster som på 1800-talet eller 1900-talet bestämmer sig för att skapa sex eller nio hål som sedan utvecklas till banor som idag kallas klassiska”.
 Och utan entusiastiska och hjälpsamma medlemmar är det förstås svårt att driva en idrottsklubb,
Vi i Sport i Dalarna hyllade för några år sedan Lasse Pettersson som en av de eldsjälar som belönas. Han hade då varit på golfklubben praktiskt taget dagligen under flera säsonger och hjälpt till. Speciellt att kratta i bunkrarna. Det gör han än idag.
Och jag vill minnas ett årsmöte för flera år sedan då klubben med all rätt ansåg att Lasse skall inte betala någon årsavgift. Han jobbar ju här ständigt.
 Men då kom en motion i ärendet. Avsändare var Lasse Pettersson:
 –Jag protesterar mot ert förslag. Självklart skall jag betala som alla andra. Hur skall klubben annars få in pengar?
 Sådana ideella krafter är inte lätt att hitta numera…
Text: STELLAN KVÄRRE
Foto: PRIVAT

Text och foto: HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp