Toppfält: innehåll

Det finns starka varumärken i Mora både inom industrin och inom idrotten

Mora of Sweden är ett bra exempel

moraofsweden
VD Fredrik Skarp tillsammans med säljarna Lars Forsell, Magnus Trolander och Roger Jansson.

Ett företag med en omsättning på 124 miljoner och med 110 årsanställda är den största knivtillverkaren i norra Europa.
– Vi är stolta och tacksamma över vårt ursprung i Mora. Vi har ett historiskt värde att förvalta, förädla och utveckla, säger före­tagets VD Fredrik Skarp.
Mora of Sweden bildades 2005 då KJ Eriksson förvärvade Frosts Knivfabrik. Förra året firade företaget 120 år sedan starten med Erik Frost 1891.  Morakniven är ett begrepp vare sig den är tillverkad i Mora eller ej. Därför var det viktigt att få rättigheten till varumärket Morakniv. Att få myndigheterna att godkänna begreppet Morakniv som ett i lagens mening registrerat varumärke. I september 2009 gav myndig­heterna sitt medgivande till ansökan. Därav är Morakniv ett registrerat varumärke som ägs av Mora of Sweden sedan 2009. Det är ett varumärke med tradition och en tillverkning som inte låtit sig out­sourcats till något annat land. Produkten har blivit lilla Östnor och Mora troget och alldeles självklart ska väl en Morakniv vara tillverkad i Mora.

Men varför den internationella beteckningen Mora of Sweden?
– 65 procent av våra produkter går på export. Till Nordamerika, Ryssland, Australien, Sydamerika, ja givetvis våra grannländer. Men också till Asien. Vi slåss i en tuff marknad, främst från Asien. Och då är det viktigt att markera ursprunget från Mora som står för kvalitet och äkthet, påpekar Skarp.
Morakniv är en produkt med internationell bredd och finns i olika skepnader för exempelvis jakt, fiske och i köket.
Det finns också en stark koppling med Mora of Sweden och ett annat starkt varumärke i Mora, nämligen Vasaloppet.
Den störste, den förste och den senaste Vasaloppsvinnaren har nämligen koppling till knivtillverkningen. En ung Mora-Nisse Karlsson gjorde som sin pappa Viktor och började arbeta på Frosts Knivfabrik. Mora-Nisse som vann nio Vasalopp. Moras förste Vasaloppsegrare, Anders Ström (vann 1931) konstruerade 1927 en skidbindning som K.J Eriksson knivfabrik köpte patent på.

Och IFK Moras senaste Vasaloppsegrare (2001) Henrik Eriksson är idag utvecklingschef på Mora of Sweden och har huvudansvaret för morgondagens storsäljare.
Mora of Sweden arbetar aktivt med att utveckla varumärket Morakniv och utveckla marknadsnärvaron. Därför har företaget nyligen investerat i tre butikssäljare med uppgift att flytta fram sina positioner i byggbutiker i Sverige.
Företaget har i flera år stöttat idrotts­föreningar och arrangemang i Mora och förra året instiftades ett stipendium till någon inom Mora Kommun som nått framgång inom idrott, kultur och utbildning. I »Moraknivens anda« en person som är vass och skarp.

Först ut bland stipendiaterna blev världsmästarinnan i skidorientering och även längdåkaren Helene Söderlund, bland annat med motiveringen att »hennes målmedvetna och knivskarpa focusering lett fram till resultat i toppklass i skidvärlden«.
Helene berättade när hon fick priset att hon några år tidigare jobbat hos Mora of Sweden (bara folk inte uppfattar det som att det var därför hon fick priset).

Det är en lång resa Morakniven gjort genom åren. Från begrepp till varumärke. Med anor från 1600-talet har knivar tillverkats i Östnor, Mora. Kniven har blivit en av våra mest kända Sverigesymboler.

Några historiska nedslag:
• Den förste som började tillverka knivar i välkänd Morastil för försäljning var Sol-Nils Olsson från Sollerön. Hans smeknamn var Black, alltså pank. Han var ingen lysande affärsman… han blev istället dräng hos Finn-Anders och hjälpte till med sina kunskaper. Finn Anders som alltid promenerade de åtta kilometrarna från Östnor till Säs med sina smidda knivblad i en spånkont på ryggen för att kunna slipa med hjälp av vattenkraften från ån. Han blev en gång tillfrågad varför han inte skaffade en cykel. Svaret blev: »Inte orkar jag bära på den också«.
• När Anders Zorn arbetade med Gustav Vasa-statyn som invigdes 1903 ägnade han en speciell omsorg om kniven som Gustav Vasa bar i sitt bälte. Den försågs med vacker dekor på både skaft och slida. Zorn gjorde skisser för att ta fram fler exemplar. Två av knivarna behöll Zorn själv, andra gav han bort.
• Mora Tidning skrev år 1938 en artikel med rubriken » Hela världen skär med Moraknivar«. Av artikeln framgår att Östnors by tillverkade en miljon (!) knivar per år, en by som hade 450 invånare och 350 som arbetade med knivtillverkningen.
Vi kan förmoda att inte alla 350 bodde i Östnor. Men en belysning vilken betydelse knivtillverkningen hade för en liten by.
Och i Östnor har knivtillverkningen stannat. Inte långt ifrån det hus i samma Östnor som Mora-Nisse aldrig övergivit-
Detta apropå starka varumärken.

STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp