Toppfält: innehåll
Det Första SM-guldet är Bärgat

Det första SM-guldet är bärgat

Nu börjar marschen mot nästa

FALUN I början av 2000-talet var IBF Falun nära att ramla ur dåvarande Div 2. Året efter tog man steget upp i Div 1.

– Det var viktigt att vi omgående kom tillbaks, men viktigast för vår utveckling är faktiskt bygget av FK-arena. Vi hade ej fått attraktionskraften om vi inte haft arenan, säger Sportchef Patrik Bäck.

FK-arena klar

IBF Falun svenska mästare 2013.

2005 stod FK-arena klar och 2008 invigdes Visitors Center.
– Då var vi inte längre på baksidan av stora hallen utan blev framsidan. Dessutom fick vi ytterligare en läktare och hade Sveriges finaste innebandyarena.
Sedan 2010 har Patrik Bäck jobbat som Sportchef för IBF Faluns herrar och från 2012 även Sportchef för damlaget.  Men innan dess har han både varit spelare och ledare. En kille som kan sin förening och vet hur den fungerar. IBF Falun har alltid varit känd för att värva ungt och släppa upp talanger tidigt i elitlaget.
– Det har varit något av vår ledstjärna. Att plocka ledare från närmiljön har varit lika viktigt, säger Patrik.

2010 tog Andreas Lundmark och Rickard Hedlund över rodret. Och med hjälp av nyförvärv som Rasmus Enström, Alexander Galante Carlström, Alexander Rudd m fl har föreningen sakta men säkert tagit klivit upp i toppen. Semifinal 2011 och 2012 och så pricken över i:et 2013.
– Vi hade en uttalad 3-års plan 2010. Det var SM-final som gällde och inget annat.

Patrik har med fingertoppskänsla värvat unga lovande spelare och lotsat in egna talanger i idrottens finrum.
– Det är mycket som skall falla på plats. Men visst tittar jag i första hand på spelkompetens och snabbhet, men den sociala biten är lika viktig. Man måste passa in i gänget. Det märks efter 10 minuter om det fungerar eller inte, säger Patrik.
Och både Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström har vuxit ut till världsstjärnor under åren i Falun. Frågan är om inte Herr Carlström kommer att bli ett lika stort affischnamn för innebandyn som Niklas Jihde varit.
– Det tror jag definitivt. En gudabenådad spelare, lagom kaxig och framförallt leverarar han, säger Patrik.

Nästa års trupp

Sportchef Patrik Bäck.

Hur kommer då truppen att se ut till nästa säsong?
– Det blir inga stora förändringar. Någon försvinner och vi kommer att få något tillskott. Dessutom kommer någon att plockas upp från de egna leden.
IBF Falun har idag kontrakt med 15 spelare. Det som oroar Patrik mest är ekonomin. Det är tufft att driva en elitförening.
– Vi har två tuffa år framför oss och en stark konkurrent i Skid-VM. Men vi hoppas och tror att SM-guldet skall göra oss mer attraktiva, säger Patrik.
IBF Falun har börjat marschen mot nytt SM-guld.

Peo Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp