Toppfält: innehåll
Det Var Då Det… Kupolen Blev En Stor Idrott,  Dans- Och Konsertarena

Det var då det… Kupolen blev en stor idrott, dans- och konsertarena

BORLÄNGE.
VM-rally, innebandylandskamp, Davis Cup tennis, längdskidtävling, Gladiatorer, biljardtävlingar med världselit, dansbandsgalor med Vikingarna, Sven-Ingvars med mera. Men vad i hela friden har nu det med Kupolen att göra?

1993 spelades Davis Cup i Kupolen.

Kupolen i Borlänge invigdes i september 1990 och har byggts på i två omgångar, 1995 och 2005, och det finns väl knappas någon i Dalarna som inte varit där och handlat.
Men hur många vet egentligen att det en gång varit många stora idrottsevenemang, konserter och dansbandsgalor?
Kupolen hade de första åren en stor kongress/mässhall i plan 2 som utnyttjades till olika evenemang.
Här ett litet axplock av vad som hände innan Kupolen blev ett rent köpcentrum.

DAVIS CUP
1993 spelade Sverige i Kupolen Davis Cup semifinal mot Tyskland med Stefan Edberg, Magnus Gustavsson, Anders Järryd och Henrik Holm i laget, trots de tunga namnen blev det förlust med 5–0.
1995 var det innebandylandskamp mot Ryssland, storvinst med 17–1 och 19–0.
Det året var det också en stor dansbandsgala med Vikingarna och Christer Sjögren som gjorde comeback efter en tids frånvaro. Runt 9 000 personer fanns på plats, tusentals kom inte in. Oförglömligt var också konserten med John Fogerty, välkänd med gruppen Creedence Clearwater Revival.
Borlängesonen Jussi Björling hyllades med Jussi Björling Tenor Competition 1994.
1996 hölls inomhus-SM i friidrott med en Finnkamp dagarna efteråt, en arrangörs­fullträff som gjorde att man ansökte om inomhus-VM till 2001, men de tävlingarna gick till Lissabon.
7 februari 1998 hade VM-deltävlingen Svenska Rallyt Parc Fermè tagit plats i Kupolen. Rallyeliten ställde upp och servade sina bilar efter hade kört den etappens sista sträcka på Lugnets Skidstadion.
Ett 15-tal bilar fick plats inomhus (resterande bilar stod ute i kylan) och åskådarna trängdes runt avspärrningarna för att få en skymt av rallyessen.
Dagen efter gick tävlingen vidare till målet i Karlstad. Tommi Mäkinen vann med Äppelbos Kenneth Eriksson tillsammans med kartläsaren Staffan Parmander på fjärde plats i sin Subaru. Carlos Saintz, DidierAuriol, Juha Kankkunen var några av deltagarna, det var med andra ord inget dåligt startfält.

1996 vann Björn Dählie en skidtävling med start och mål inne i Kupolen.

SKIDTÄVLING
Kan man tänka sig, 6 mars 1996 det ordnades det en skidtävling med start och mål inne i Kupolen, man åkte ut och in genom en stor port som fanns ungefär där Jula låg tidigare.
Banan gick alltså både inne i Kupolen och utomhus. Större delen av världseliten fanns med och som vanligt dominerade Norge. Bente Martinsen vann damklassen och Björn Dählie herrklassen.

GLADIATORERNA
2000–2001 spelades TV-programmet Gladiatorerna i med Gunde Svan och Agneta Sjödin som programledare. Domare var ingen mindre än en av Sveriges bästa hockeydomare, före detta Borlängebon Dag Olsson. Hans välkända kommando var:
– Är utmanarna redo?
– Är Gladiatorerna redo? 3–2–1… och så blåste han i sin pipa.
Kupolen som hockey­tempel? En stor del av Leksands publik kommer ju från Borlänge/Falunområdet och Leksands framlidne klubbdirektör, Björn Doverskog, hade bland annat tankarna om detta, det hölls till och med möten angående dessa planer.

Kupolen i Falun? När Falun sökte Olymiska Vinterspelen till 1992 fanns en kupol-byggnad med namnet Dalecarlium inritad där Scandic Hotel ligger idag.

Men det var inte lönsamt för ägarna att ordna arrangemang av olika slag, därför blev Kupolen ett rent köpcentrum efter sista ombyggnaden 2005.
PS! Men visste ni att det kanske även kunde ha byggts en Kupolen i Falun? När Falun sökte Olymiska Vinterspelen till 1992 fanns nämligen i ansökan en sådan byggnad med namnet Dalecarlium inritad där Scandic Hotel ligger idag. Där skulle den olympiska ishockeyn spelas (se bilden). Att spelen gick till Alberville behöver väl knappast påpekas?

Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp