Toppfält: innehåll
Domarprojekt  För Bättre Arbetsmiljö

Domarprojekt för bättre arbetsmiljö

Domaren spelar roll
Domare har en utsatt roll.

Att vara domare skall vara roligt och fram­förallt en viktig uppgift.
Så är det inte alltid. Man blir ifrågasatt och kan till och med bli hotad. 

Detta var något som Dalarnas Idrottsförbund ville lyfta upp till ytan. Man sökte pengar från Arvsfonden och under 2016 startades ett specifikt domarprojekt som döptes till Puck och boll – Domaren spelar roll för att skapa bättre arbetsmiljö för domare mellan 15–25 år. Hur ha det då gått? Sport i Dalarna ställde frågan till projektledaren Olivia Justin på Dalarnas Idrottsförbund.
– Det har hänt en hel. Idag har flera föreningar tagit del av vårt utbildningsmaterial. Det har tillsatts matchvärdar och vi är ute och för en dialog med föreningar och lag. Vi har haft diverse föreläsningar där duktiga domare gett tips och råd till de yngre.

Under hösten 2018 genomfördes en enkätundersökning bland domare i olika idrotter.
– Vi fick in närmare 150 svar och hela 35 % av dessa hade någon gång under säsongen känt sig utsatta för våld eller hot från ledare, spelare eller publik, säger Olivia

Vad får de höra?
– Att de är värdelösa, domarjävel med mera. Den unga domaren känner stor olust.

En siffra som gjorde att man anlitade elitdomaren Glen Nyberg och Madicken Wikström för att åka runt till lag och föreningar och tala om attityder och jargonger.
– Det har varit jättepopulärt. Vi har även anlitat Patrik Sjöberg, som dömt SHL i närmare 20 år, för att tala om konflikthantering med mera, säger Olivia.
– Något annat som hjälpt domarna mycket är matchvärdar.
– De har en viktig roll i föreningen. De hälsar välkomna, visar vad de skall byta om och stöttar. Detta jobb sköter föräldrar och då gärna två och två. Ledaren skall fokusera på sitt, säger Olivia.

Kan de även tillrättavisa föräldrar med flera som beter sig olämpligt?
– Absolut. Om en åskådare bara gnäller på domaren skall matchvärden påpeka att deras uttalanden inte hör hemma i vår förening. Vår förening står inte för detta beteende.

Finns det föreningar där det fungerar bra?
– Flera föreningar har anammat detta. Korsnäs IF och Håkan Wiklund är ett bra exempel. Vid varje match finns det matchvärdar, säger Olivia.

Text: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp