Toppfält: innehåll
Drömmen Har Blivit Sann Södra Dalarnas Idrottscentrum I Hedemora Har Blivit Verklighet

Drömmen har blivit sann Södra Dalarnas Idrottscentrum i Hedemora har blivit verklighet

HEDEMORA – Drömmen om en komplett anläggning för friidrott, fotboll, handikapp- och skolidrott är nu uppfylld. Kjell Rosén, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Hedemora, konstaterade det för två år sedan. Då stod Södra Dalarnas Idrottscentrum klart i centrala Hedemora.

Vasaliden-o-hallen
Med Vasahallen (i bakgrunden) och nya Vasaliden Arena har Hedemora fått Södra Dalarnas Idrottscentrum.

Vasahallen har funnits i nästan 40 år. Där har Hedemoras idrottsliv haft en komplett anläggning för inomhusidrott som bowling, simning, handboll, basket, kraftsporter och mycket annat.
På hösten 2009 stod också Vasaliden Arena klar att tas i bruk för kommunens friidrott och fotboll. Genom den uppvärmda konstgräsplanen finns möjligheter att spela fotboll året runt.

– För närvarande är inte friidrotten och fotbollen i Hedemora på topp, men det här är en anläggning för framtiden, säger Kjell Rosén.

– Det vi nu kan erbjuda är en anläggning där allt finns inom gångavstånd och med det har vi skapat Södra Dalarnas idrottscentrum.

Med en komplett anläggning försöker Hedemora nu locka till träningsläger för föreningar runt om i landet och där har man fått svar direkt.
För fjärde året i rad har Täby Basket haft ett träningsläger med inte mindre än 275 deltagare.
Två år i rad har Hedemora haft ett samarrangemang med Brage som spelat tidiga träningsmatcher på konstgräsplanen, i mars förra året mot Forward och i år mot allsvenska Gefle IF.
Nyligen hade friidrottarna i Högbo GIF från Sandviken ett läger för sina friidrottare.
I juli har Hammarby bokat för 35 personer och något senare kommer IF Vesta (fotboll) från Uppsala. Dessutom kommer Dalarnas Fotbollförbund att ha ett läger med 106 deltagare.
– Alla lockas av närheten till allt. Det är helt unikt att en så här komplett anläggning finns centralt i ett samhälle, konstaterar Kjell Rosén.
Och med det som skapats har förutsättningarna för att även Hedemoras egna idrottare skall få ett lyft.
Från början fanns det också planer på att ishallen skulle ha placerats där Vasaliden Arena nu finns. Markförhållandena gjorde dock att så inte blev fallet. Den första konstfrysta banan placerades vid Parken och när ishallen byggdes blev det intill rondellen där vägarna mot Falun och Säter/Borlänge sammanstrålar.
2004 började man sedan planera för det som fem år senare skulle bli Vasaliden Arena. När den stod klar kunde Hedemora konstatera att man utan falsk blygsamhet kunde kalla sig för Södra Dalarnas Idrottscentrum.
– Men jag vill också påpeka att vi även i Långshyttan har ett idrottsområde där nästan ännu mer finns placerat på samma ställe, säger Kjell Rosén.
Med allt det här har Hedemora kommun verkligen byggt för framtiden för kommunens idrottsföreningar.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp