Toppfält: innehåll

Dukat för skidkalas

mats-arjes
Mats Årjes, Ordförande i Svenska Skidförbundet.

Falun och Dalarna är bara att gratulera. Skid-VM 2015 på Lugnet blir en fest som kommer att slå allt vi hittills sett inom längdskidåkning och backhoppning. Jag är övertygad om att tävlingarna kommer att skapa effekter för Dalarna och hela Sverige både före och för lång tid efter det att VM är över.

Vi slogs på FIS-kongresserna både i Melbourne ( år 2000), Cape Town ( 2008) för att Falun skulle få VM. Det gick inte. Det är klart att vi var besvikna. På kongressen i Turkiet ( 2010) var det äntligen dags. Lättnaden var stor när Falun och Skidförbundet äntligen fick betalt för allt arbete och det var Falun värt.

Att får arrangera skid-VM är stort. Länder med världsberömda skidorter står i kö för att få tävlingarna. Att Falun drog det längsta strået i Turkiet är enastående. Det visar vad lång och tålmodig skidtradition och tävlingsverksamhet betyder. Falun slog kandidater som Lahtis och Zakopane. Inte dåligt. Nu lyser Falun starkt på världens längdåknings- och backhopparkarta igen och så kommer det att vara för flera år framåt.

Faluns senaste skid-VM 1993 blev en arrangörs- och publiksuccé. Tävlingarna blev stilbildande för de flesta stora skidtävlingar efter det. Jag är helt övertygad om att det blir samma sak 2015. Skid-VM 1993 var en suverän skidfest. Skid-VM 2015 blir ännu bättre. Flera faktorer talar för det.

För det första: Längdåkningen har aldrig varit hetare än nu. Det gäller både elit och bland allmänheten. Duktiga svenska elitåkare är en orsak och kampen mot Norges bästa engagerar alla.
För det andra: Hälsotrenden i samhället där längdåkning är en bland flera populära träningsformer. Allt fler åker för eget välbefinnande och fullbokade Vasalopp år efter år säger det mesta.
För det tredje: Det mediala intresset. Skidtävlingar drar massor med tittare och läsare till tv, tidningar och internet. SVT:s Vinterstudio har betytt enormt. Nån som tror att allt detta skulle vara i avtagande eller bortblåst 2015? Knappast. Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Anna Haag och Theodor Pettersson tillsammans med alla andra duktiga landslagskollegor satsar allt på Falun 2015. Räkna med skidkalas på Lugnet.
Många arrangörsorter avundas Falun. Jag imponeras över att staden har kunnat hålla sig på en så hög och professionell arrangörsnivå genom alla år.

Nu gäller det för alla att se möjligheterna och dra nytta av den enorma publicitet som Falun och Dalarna får med skid-VM 2015. Både före, under och efter tävlingarna.

Mats Årjes
Ordförande i Svenska Skidförbundet

Knapp, skrolla upp