Toppfält: innehåll
Dykning Och Fridykning – En Fascinerande Hobby

Dykning och fridykning – en fascinerande hobby

Utbildning i sportdykning i Vasahallens simhall.

HEDEMORA
Den moderna tekniken har gjort det möjligt för snart sagt vem som helst att själv utforska vatten i hav, sjöar och vattendrag. Dykning och fridykning har utvecklats till en fascinerande hobby. Det kan man läsa på Hedemora Sportdykarklubbs hemsida.

Hedemora SDK bildades 1983 och har i dag cirka 35 medlemmar.
– Vi har varit mycket större än. Som mest hade vi 150 medlemmar, avslöjar Mattias Halme, klubbens ordförande.
Vad beror minskningen på?
– I dag finns en massa dykcenter, som drar till sig de som vill lära sig att dyka. Vi är en ideell förening som inte kan konkurrera med dem.
Dykningen är uppdelad i två grenar. Den ena är fridykning med mask, snorkel och fenor, den andra är sportdykning där dykaren använder utrustning som flaska med andningsgas, regulator som levererar andningsgas från flaskan till dykaren.
– Man kan säga att fridykning är dykning utan utrustning, medan man har utrustning i sportdykningen, säger Erik, en av instruktörerna.
Hedemora SDK förfogar över en egen högtryckskompressor för luftfyllning av godkänd luftkvalitet. Man har även ett antal mindre båtar för längre utflykter till sjöss.

Hedemora SDK:s ordförande Mattias Halme (i mitten) ser på när Gerry Lundgren (tvill vänster) och Thomas Persson hjälps åt att få på dykutrustningen.

En del klubbar har andra grenar än fridykning och sportdykning på programmet, Fensim och undervattensrugby är två exempel.
– Vi har bara dykning på vårt program, men skulle det komma förfrågningar om andra grenar får vi ta upp det då, förklarar ledningen i klubben.
När vi besöker Vasahallens simhall pågår utbildning i sportdykning. Kvartetten Thomas Persson, Toivo Mustonen, Robert Karlsson och Gerry Lundgren utbildas av Erik och Roger, två av klubbens instruktörer.
– Under vinterhalvåret är det utbildning som gäller. Sommartid drar vi ofta iväg till Lysekil, säger Mattias Halme.
Klubben har inga organiserade utlandsbesök, men efter utbildningen är det en del som själva åker söderut där det finns en del lockande korallrev.
Den tysta världen under vattenytan har i alla tider fascinerat människan. Det är därför som klubbar som Hedemora SDK bildats för att ge kvinnor och män den utbildning som behövs. Utan den utbildningen är det livsfarligt att ge sig ned på djupen.

Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp