Toppfält: innehåll
E-sport Större än Hockeyn

E-sport större än hockeyn

E-sport
Cecilia Hänninger har e-sport som tillval på Leksands Folkhögskola.

LEKSAND
Miljoner kollar. Miljoner spelar över hela världen. Jag hade dålig koll på e-sport när jag mötte kursen på Leksands Folkhögskola. Nu vet jag bättre.

Det är inte idrott, men visst är det sport. Som schack eller bridge. Kim Larsson vet vad han talar om. Han har varit landslagskapten och en av världens bästa i DOTA, ett av många spel inom e-sporten. Dessutom har han ett eget tv-magasin om e-sport på nätet. Nu är han lärare i ämnet på Leksands Folkhögskola.
– Eleverna har e-sportundervisning tre dagar i veckan inom ramen för allmänna kursen. Jämför gärna med skidgymnasiet eller hockeygymnasiet, säger Kim.

Kim Larsson
Kim Larsson.: Visst är sporten stor. Jag refererade på ett e-sportevent i Seattle. Där var det 18 000 i publiken och nära 20 miljoner som följde evenemanget på datorn.

Det vimlar av engelska fackuttryck i lektionssalen. Eleverna bollar med termer jag aldrig hört talas om. Det blixtrar på skärmarna. Det dödas hej vilt.
– Det är inte död och våld du ser. Det är mer att spelare slår ut andra lags spelare. Ungefär som när bönder slår ut bönder i schack, säger Kim.
– Skillnaden är att det går oerhört mycket snabbare och att flera spelare i flera länder är inblandade samtidigt.

E-sporten växer lavin­artat. Efter fotbollen är den världens största sport med över 84 miljoner spelare/åskådare. NHL-hockeyn har 32 miljoner. Reklam­intäkterna var 173 miljoner dollar förra året.
– Alla blir inte miljonärer inom sporten. Men proffsen tjänar bra, sen är det stora prispengar också, berättar Kim.

Vad är viktigt för att bli bra inom e-sport?
– Reaktionsförmåga och spelsinne. Att kunna ta snabba beslut och vara en skicklig strateg och problemlösare, säger Kim.

Det måste bli ett evigt sittande till långt inpå nätterna?
– Nej. Nej. Det går inte. En bra e-sportare sköter sin kropp. Det är viktigt att motionera, äta rätt och att sova ordentligt, säger Kim.

Varför är det så svårt för en utomstående att begripa sig på sporten?
– Det är en sport man måste lära sig. Som att lära sig cricket. Det är samma sak. Det gäller att lära sig reglerna.

Text och foto: Mats Rönnblad

Knapp, skrolla upp