Toppfält: innehåll
Ece Från Leksand Siktar Högt Mot Världseliten I Gymnastik

Ece från Leksand siktar högt mot världseliten i gymnastik

ece_leksand
Ece Ayan tränar fyra timmar varje dag. På torsdagar då blir det sex timmar, berättar Lele Matsson i Leksands gymnastikförening.

LEKSAND Lägg namnet Ece Ayan på minnet. Hon satsar stenhårt på gymnastiken. Vill hon, kan hon nå världseliten, säger Lele Matsson tränare i Leksands gymnastikförening. Ece Ayan är bara 14 år. Hon är en träningsmaskin som aldrig ger sig. Hon har en vinnarskalle som bara räknar segrar.

Ödmjuk
Ece är ödmjuk inför allt beröm runt henne. Hon skrattar och rycker på axlarna när Sportmagasinet möter henne i Leksands gymnastikhall. Ändå är hon den lysande stjärnan i klubben och redan etablerad i Sveriges gymnastiklandslag.
– Det är kul att träna, säger Ece.
– Farfar var duktig i gymnastik. Kanske har jag fått mitt intresse därifrån, säger Ece.

Fyra år
Ece Ayan är född i Turkiet och kom med sina föräldrar till Leksand när hon var fyra år. I Leksand skrev mamma in henne i en bollgrupp. Sen har det bara rullat på i rasande fart. Utvecklingen är smått enastående. Lele Matsson är anställd tränare föreningen. Han är full av beundran inför Ece.
– Ece tar ett enormt ansvar. Hon driver hela föreningen med sin energi, säger Lele. Hon är orädd och vågar. Det är hennes styrka.

Hål i skallen
Sportmagasinet följde Ece på ett träningspass. Det var inte 45 minuter, en apelsin och sen en snabbdusch precis. Nej, Ece körde fyra timmar på olika redskap mellan klockan 16.00–20.00. Dessutom hade hon gjort ett 2-timmarspass tidigare på morgonen.
– Jag minns i Västerås när Ece var 11 år, berättar Lele Matsson.
– Hon ramlade ner från ett redskap och slog upp ett hål i skallen. Blodet forsade. Vi sydde ihop det hos en hockeyläkare. Dagen efter tävlade hon och vann. Typiskt Ece, säger Lele.

Enormt stark
Barr och bom är Eces bästa grenar. Hon har stor nytta av sin styrka, menar Lele.
– Ece är en av de starkaste gymnasterna i Sverige i sin ålder. I landslaget är det ingen som slår henne, säger Lele.

Silver i Skottland
Framgångarna har duggat tätt för Ece. I junior-SM har hon blivit tvåa i både bom och hopp. I lag-EM i Bryssel blev Sverige 9:a med Ece i laget (30 lag tävlade). I nord-EM i Skottland var hon med och tog silver.
– Ece ett stort tillskott för landslaget. Hon drar med sig alla, säger Lele.
– Hennes mål är att ta en plats till VM 2014 för att kunna nå OS i Rio 2016. En sak är klar: Räkna aldrig bort Ece, säger Lele Matsson.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp