Toppfält: innehåll
Efter 30 år Utan Damlag är Brage Komplett Igen

Efter 30 år utan damlag är Brage komplett igen

BORLÄNGE. Under 30 år, från 1991 fram till hösten 2020, saknade Brage ett damlag.
 Nu är den luckan fylld, Brage kommer att spela med ett damlag i division 2 Västra Svealand.
 Ett nytt lag får normalt starta i den lägsta serien. För Brage skulle det ha inneburit spel i division 4. Att så inte blir fallet förklaras av att Brage tar över Ornäs BK:s lag och Ornäs spelade i division 2 förra året.

Ornäs BK hade under många år Dalarnas bästa damlag i fotboll med bland annat ett år i Damallsvenskan.
 Under hösten 2020 beslutade klubbens årsmöte att lägga ned den verksamheten och en förklaring var att klubbens idrottsplats skall försvinna när det planeras bostadsbyggande på den marken.
 Så nu har Ornästjejerna fått byta ut OBK:s ljusblå tröjor mot Brages gröna.
 Förre KIK-tränaren Fredrik Bengtsson är huvudtränare för det nystartade laget och han ser positivt på Brages damsatsning.
 –Brage har visat att de vill något med det här, säger Fredrik.
 –Och nästan alla tjejer som spelade i Ornäs förra året har följt med till Brage, tillägger han.
 Ett ornäslag som glänste förra säsongen var 17-årstjejerna, som nådde ända fram till kvartsfinal vid SM och alltså var ett av landets åtta bästa lag i den åldersgruppen.
–Så där har vi en bra bas att bygga vidare på, konstaterar Fredrik Bengtsson.

FINNS RUTIN
Även om genomsnittsåldern i laget är låg så finns det rutin också. Fredrik Bengtsson nämner då Anna-Linh Stenquist.
 –Hon är lika gammal som jag, påpekar Fredrik Bengtsson med ett leende.
 Det vill säga, Anna-Linh är 46 år. Hennes främsta merit är spel med Ornäs när laget spelade i allsvenskan 1999.
 Nästan lika gammal är Ann-Sofie Andersson, 44 år.
 –Så visst finns det rutin också, konstaterar Fredrik.
Första nyförvärvet var Johanna Yakoub, som gjort sig känd som en målfarlig spelare när hon spelade i först Slätta och sedan Falu BS.

PANDEMIN
Pandemin har förstås ställt till problem.
 –Det är bara lagen i de högsta serierna som tillåts spela träningsmatcher och när vår serie skulle startas visste vi inte trots att spelprogrammet var klart, påpekar Fredrik.
 –Vår spelartrupp är dock så stor att vi kunnat spela internmatcher med två kompletta lag.
 Fem erfarna tränare gör bilden komplett. Till sin hjälp har Fredrik Bengtsson hjälptränarna Mattias Andersson och Mattias Johansson, målvaktstränaren Anders Adriansson samt fystränaren Jocke Gustafsson.
 Ett spännande år väntar i alla fall för Brages damer.

BRAGE TILLHÖRDE ELITEN PÅ 80-TALET
Under trettio år har Brage saknat damfotboll, men mellan 1978-1991 tillhörde Brage den svenska eliten med åtta år i den högsta serien.
Först 1973 kunde fotbollsdamerna spela om SM-guld. I den första SM-finalen, som spelades det året, var det faktiskt ett dalalag, IFK Rättvik, som mötte den tidens suveräner, Öxabäck.
 Seriespel om SM-guldet startade 1978, men den högsta serien var indelad i fyra grupper och 1979 tog Brage plats i en av de fyra grupperna, som efter några år bantades till två grupper för att slutligen (1987) bli bara en serie, dagens damallsvenska.
 Under åtta år spelade Brage i högsta serien. Först 1979-1983 och därefter 1987-1989. I maratonserien återfinns Brage som 32:a. Ytterligare två Borlängelag, Kvarnsvedens IK med två säsonger och Ornäs BK med en säsong, har spelat i högsta serien.
 Men 1990 lade Brage ned damverksamheten och spelarna flyttade till en ny klubb, Borlänge FK.
 Under de framgångsrika åren på 1980-talet lyckades två spelare från Brage ta plats i landslaget, Marie Arnberg och Anna Signeul. Det blev bara två landskamper för Marie, men det borde ha blivit många fler om inte olyckan varit framme i en bortamatch mot Hammarby. Hon tvingades till flera års uppehåll, men gjorde come back i slutet av 80-talet med spel i Älvsjö och Brage.
 Nu är alltså Brage tillbaka på damscenen, men vägen upp till högsta serien är lång. Över division 2 Västra Svealand, där Brage har övertagit Ornäs BK:s plats, väntar först division1, därefter Elitettan och högst upp väntar Damallsvenskan, den serie Brage spelade i 1988 och 1989.

Text: SVEN-ERIK KARLSSON

Knapp, skrolla upp