Toppfält: innehåll
Eliten Samlas I Dala Sports Academy Elit

Eliten samlas i Dala Sports Academy Elit

Sedan starten 1985 har de elitaktiva i Dala Sports Academy tagit 176 internationella medaljer på seniornivå. Det är väl det yttersta beviset för att verksamheten är lyckad. Vi fokuserar dock på att utveckla individerna. Medaljer är bonus.

– Vårt mål är att de aktiva fokuserar på träningen och vi tar hand om ”resten”, säger Jimmy Birklin, ansvarig för verksamheten.
Sedan 1985 har det funnits möjlighet att kombinera elitidrott och högskolestudier vid Högskolan Dalarna.
Under 2011 övergick den idrottsliga verksamheten i Dalarnas Idrottsförbund regi och antog namnet Dala Sports Academy, samma namn som EU-projektet Dala Sports Academy – en unik samverkansarena där avstånden mellan elit­idrottare, studenter, forskare och entre­prenörer är korta och informella. I denna elitsatsning sätts individen i centrum. Dalarnas Idrottsförbund koordinerar samtliga aktivas intressen kring elitidrotts­utvecklingen parat med studier och jobb.
– Visionen vi har är att vara Sveriges främsta och ledande idrottsfrämjare. Strategin bygger på att sätta individen främst, säger Jimmy Birklin.
I dag har verksamheten 115 aktiva inskrivna med fördelningen: orientering 29, skidorientering 8, triathlon 12, cykel 13, friidrott 24 och längdskidor 24.
Ett antal välutbildade tränare- bland annat Markus Ljungqvist (cykel), Kalle Dalin (orientering), Annika Zell (skidorientering/längdskidor), Mattias Nilsson (längdskidor) och Torbjörn Eriksson (friidrott) – ger de aktiva bra stöd.
Att Dala Sports Academy är populärt visar söktrycket till höstens längdskidgrupp.
– Sjuttio personer har sökt, så många kan vi inte ta emot, men vi är förstås glada för intresset. Skid-VM är en anledning som drar och möjligheterna att träna i VM-terrängen. Men jag tror också att verksamheten har lyckats skapa en prestationsutvecklingsmiljö med en homogen grupp där man hjälper varandra att utvecklas och inte tävlar på träning, säger Jimmy Birklin.
Dala Sports Academy har inte bara bidragit till de aktivas enskilda framgångar. Hela Dalarna har dragit nytta av projektet.
– Sextio idrottare har flyttat hit under de snart tre åren som Dalarnas Idrottsförbund varit ansvarig för idrottsdelen, sedan starten 1985 flera hundra. Flera har också bytt till en dalaklubb, vilket naturligtvis berikar. Hela länets idrott får mervärden, kommenterar Jimmy Birklin.
Idrottarna inom Dala Sports Academy har tillgång till ett stort antal stödtjänster, bland annat:
Fysiologi, idrottarna erbjuds tester i samverkan med Högskolan och LIVI, Lugnets idrottsvetenskapliga institut.
Psykologi, behovsanpassade insatser finns.
Nutrition (kostrådgivning), en legitimerad dietist ger individuellt anpassade kostråd.
Medicin, en medicinsk koordinator finns för att ställa diagnos vid skada eller sjukdom.

Text: PELLE MALMBERG

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp