Toppfält: innehåll
Ella Har Siktet Mot Toppen

Ella har siktet mot toppen

  • Falun

Skidskyttelandslaget har Idre Fjäll som sin bas under en månad varje höst.
I skidskyttets A-lag finns limaduon Stina Nilsson och Johanna Skottheim.
Under dem, men med på lägren, finns Team Autoexperten där Ella Halvarsson är ett av framtidslöftena.

Ella med rötter i Mora, men uppväxt i Borlänge, har idrotten i sina gener.
 Mamma Eva Lönn tävlade för IFK Mora i längdskidor och pappa Per-Erik Halvarssons innebandyspel med Mora IBK förde honom till landslaget.
 Även morfar Mats, i Mora mer känd som ”Tuppen”, Lönn hann med några landskamper med Tre Kronor. Men framförallt satte han och ”Mapa” Sjögren i Leksand färg på rivaliteten mellan de båda siljansklubbarna. Duon flyttade inte på sig när det var match. Publiken älskade de två, eller åtminstone den ena beroende på om man höll på Leksand eller Mora.

Sköt dåligt – valde därför skidskytte
Ishockey, innebandy och längdskidor fanns i familjen. Ella som bodde i Borlänge tävlade för Stora Tuna i längdskidåkning och Ornäs i skidskytte som ung. När hon blev junior så blev det också IFK Mora SK, mammas klubb hon valde för längdskidor.
 –Det gjorde att jag då också bytte Ornäs mot Mora Biathlon, berättar Ella när Sport i Dalarna träffar henne efter första snöpasset på Idre Fjäll.
Nästa val handlade om längdskidor eller skidskytte.
 –Det var svårt, jag valde mellan längdgymnasiet i Mora och skidskytte i Torsby.
 –Tanken då gick att jag var så dålig att skjuta. Så ville jag bli bättre skidskytt måste jag välja Torsby, så blev det.
 –Sedan tog det två år i Torsby innan skyttet började fungera.
 Därmed var valet mer eller mindre klart, visserligen finns Ella fortsatt med i IFK Moras elitgrupp i längd. För två år sedan flyttade Ella till skidskyttestaden Östersund och bytte klubb till Östersund Biathlon.
 –Jag åkte längdpremiären i Bruksvallarna i fjol för Mora och åker gärna någon tävling i vinter om det passar in i programmet.

IBU-cup vinterns mål
Som skidskyttetalang lär det knappast bli någon längdpremiär, den sker i år i Gällivare. För Ella är programmet träning i Idre en månad med Sverigepremiären i skidskytte, följt av IBU-cup. Sedan är siktet att vara med och utmana om platserna till världscuppremiären i Östersund.
 –Nja, det gäller först och främst att ta en plats i det svenska laget till IBU-cup i Idre.
 IBU cup är nivån under världscupen och det krävs poäng från IBU-cup för att få starta i världscupen. Sedan har ju nationerna bara ett antal platser i de båda cuperna.
 –Nu är vi många som slåss om de relativt få platserna i IBU-cup. I A-laget är de åtta tjejer, sex får starta i världscupen och två får åka IBU-cup.
 –Sedan finns Bettan Högberg och Ingela Andersson som står utanför laget och kör för världscupplatser. De lär också vilja åka IBU-cup. Därtill är vi sex tjejer i Team Autoexperten, plus alla de övriga som vill vara med och ta en plats.
 –Så det gäller att prestera på träning och i Sverigepremiären för att få chansen att ta en plats. Gamla resultat räknas inte.

Imponerad av Stina
Det skytte som en gång, enligt henne själv var urkasst, är nu stabilt.
–Nu är skyttet och skidåkningen jämna. Jag känner att jag hela tiden blir bättre. Jag har haft en bra sommar och ser fram emot vintern.
 Några idoler på resan till nivån precis under världens bästa skidskyttar har hon inte haft.
 –Nej inte som idoler, däremot tittar jag och lär mig av de som jag tävlar och tränar tillsammans med. Visst vill jag lära mig att skjuta lika snabbt som Dorothea Wierer eller åka lika fint som Tiril Eckhoff.
 På träningar och tävlingar har Ella i det svenska laget flera av världens bästa skidskyttedamer.
 –Jag har ju också sett vilket jobb som Stina Nilsson lägger ner, det är imponerande.
 –På SM vågade jag hänga med Hanna Öberg och kände att jag klarade ett varv. Nu har jag tränat ett år till och klarar kanske två varv i hennes fart i vinter, ler Ella.
 Samtidigt så gäller det att skjuta bra.
 Vad har du för tankar när du glider in mot skjutvallen, är du nervös?
 –Jag är alltid väldigt nervös när jag ska tävla. Men när jag glider in mot skjutvallen vet jag inte precis om jag tänker på att skjuta snabbt.
 –Däremot minns jag från i vintras när jag skjutit tre nollor på IBU-cup i Aber och kom in mot skjutvallen, då tänkte jag att nu sitter mamma vid datorn och följer när jag fäller alla prickarna.
Det gjorde också Ella.

Tuffa tag och kranskulla
En ny säsong är igång och för Ella som i år kliver upp i senioråldern väntar tuffa utmaningar.
 I skidspåret anser hon att hon kan åka lite tuffare, kanske hämta lite inspiration från morfar ”Tuppen” och inte flytta sig i onödan.
När tränarna tillåter blir det gärna innebandy i sporthallen på Idre Fjäll.
 –De är väl lite rädda för skador, funderar Ella.
Antagligen har de då inte koll på hennes pappas insatser på innebandyplanerna eller ”Tuppens” satsningar i Smidjegrav. Då skulle de säkert tveka för innebandyspel.
 –Vi har världens bästa tränare i förbundstränaren Erika Oskarsson, hon är helt suverän och förstående, lugnar Ella..
1989 var min mamma Eva kranskulla och fick ge kransen till Åsarnas Janne Ottosson.
 –När vi stannat till i Åsarna brukar jag se bilden på mamma och som kranskulla. Hon har också varit med och hjälpt till med vallning när jag var yngre.
 –Att få vara kranskulla har alltid varit en dröm, säger Ella, men går det som hon hoppas med skidskytte lär det stanna vid en dröm. Samtidigt med Vasaloppet handlar det de kommande vintrarna om att fälla prickar och åka skidor och inte att bekransa skidåkare.

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp