Toppfält: innehåll
Emil Från Säter En Riktig Golftalang

Emil från Säter en riktig golftalang

Golftalang. Emil Tranback, 13, från Säter tillbringar all ledig tid på golfbanan.

SÄTER
Med drivern dundrar Emil Tranback iväg golfbollen ett par hundra meter. Och där ligger styrkan hos den blott 13-årige Säterkillen: I utslagen och förmågan att hålla sig på fair way – alltså på banan. Men favoritklubban är tveklöst spoon – med den dirigerar han spelet.

Emil tillbringar i stort sett all ledig tid på golfbanan vid Säters GK. Kör ofta 12-timmars pass. Nöter och tränar hela tiden detaljer.
– Jag får ingenting gratis, menar Emil Tranback. Vill jag komma ifatt de som är bättre än mig – då
är det bara att träna hårdare.

TÄNDER DIREKT
– När Emil och storbrorsan Oscar var små fick dom alltid följa med ut på golfbanan i Säter när jag och mamma Bitte spelade, berättar pappa Jonas.

»Det var mest lek på den tiden. Men vi anmälde sönerna till en golfkurs och det tände direkt. Idag spelar båda och satsar hel­hjärtat.«

Emil följer noggrant stortävlingarna i golf på TV:s sportkanaler: Svenska Cupen, PGA-touren och andra internationella tävlingar. Samlar intrycken. Analyserar och kommenterar. Lär sig.
Inställningen och målsättningen är klar. Att sänka handikappet från 17,8 till – ja, det får den här säsongen utvisa. Och helst bra placeringar i nu pågående TeamTours sex deltävlingar.
Vidareutbildning på någon av landets golfgymnasier. Och så – drömmar om deltagande i Svenska Cupen och PGA-touren och kanske en framtid som heltidsspelande golfproffs.

ÄKTA TALANG
Att Emil är en äkta talang är inte att ta miste på. Redan som 5-åring cyklade han mountainbike i omgivningarna
runt Säter. Har deltagit i sex SM och varit först i mål i flera tävlingar! Men nu har han lagt mountainbiken i malpåse – i alla fall den här säsongen.
Och så var det vinter­säsongen ej att förglömma. Den tillbringar Emil oftast i ishallen i Säter och
medverkan i hockeylaget 03:orna. Här vaktade han buren till en början. Idag är han målfarlig forward.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp