Toppfält: innehåll
En Hockeykulla På Export Från Falun Till Castleton I USA

En hockeykulla på export från Falun till Castleton i USA

freshmen-2012
Nyförvärv till  North American Amateur Hockey Association (NAAHA). Stående: Anna Daniels, Brittnay Brayman, Nicoline Jensen Sodeergard, Chelsea Fowlow . Nedre raden: Samantha Pion, Jessica Cameron, Rachel Elliott

FALUN 2012 är ett märkesår för Faluns och Leksands senaste export till hockeylandet i väster. Anna Daniels, 19 år, är nu på ett äventyr som många hockeyungdomar, både tjejer och killar, skulle vilja vara med om.

För att ta det från början: Anna, har vuxit upp på Kyrkbacken i Falun som enda tjej i en hockeyfrälst syskonskara på fyra. Som nummer tre i ordningen blev det att se de äldre bröderna spela hockey, både som landhockey på gatan hemmavid, på naturisen tvärs över gatan som på hockeyplanen på Lugnet. Skridskoskolan gav mersmak och Anna blev så att säga kvar på isen. Fast i landhockeyn fick Anna och lillebror först bara titta på för att sedan få spela med de äldre.

MED HÄSTSVANS
Anna började i Falu IF ungdomshockey och hon var enda tjej som höll på upp till U16. Det var inget märkvärdigt att spela med killarna – lite tuffare men det stärkte och i Riksserien har de flesta tjejerna vuxit upp i killagen.
– Jag har varit en hockeyspelare bland de övriga – fast med hästsvans. Sedan har jag lyssnat när pappa analyserat mina bröders spel och försökt lära mig av det han såg dem göra, förklarar Anna.

När det blev dags för att välja till gymnasiet fick Anna hjälp av tränaren Lars Frost att börja träna med Leksands damlag. 16-åriga killar kunde vara rätt tuffa att spela med och mot….
Så under högstadiets sista år åkte Anna till träningarna i Leksand. Resultatet uteblev inte och Anna började hockeygymnasiet i Leksand.

KOM MED I LANDSLAGET
Under gymnasietiden gick utvecklingen rakt upp och Christer Siik, regiontränaren för Dalarnas Hockeyförbund, såg potentialen så Anna togs ut till U18-landslaget. Christers förmåga att ta fram det bästa hos tjejerna, kunna argumentera för fattade beslut och ha en bra dialog med spelarna, ledde till ytterligare framsteg i utvecklingen.
– Visst hade jag lite tur, var reserv i första landskampen, och fick hoppa in i en match. Det gick bra och sedan blev jag uttagen till resterande landskamper, säger Anna.

Studentexamen 2012, vad göra sen? Ja, den frågan har ju många ställt sig, även Anna. Ett hockeyläger i augusti nere i Landskrona gav kontakt med en »scout«. En organisation för att ge spelare en chans till bra collegeutbildning, North American Amateur Hockey Association (NAAHA), var det Anna siktade på. Den här scouten lyckades dock intressera Castleton College i Vermont för Anna och med snabba ryck här hemma blev det studier kombinerat med hockeyspel redan i september.

Från september sker träningen under ledning av lagkaptenen och två assisterande tränare. Det är två timmars ispass tre gånger i veckan. I oktober kommer så den ordinarie tränaren Bill Bowes att ta över och laget börjar spela matcher i oktober.

Text: Carola Ericsson

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp