Toppfält: innehåll
En Idrottens Eldsjäl Willy Broberg, 71 Har Varit Ledare I Korsnäs IF – I 55 år!

En idrottens eldsjäl Willy Broberg, 71 har varit ledare i Korsnäs IF – i 55 år!

Lindvallen har varit Willy Brobergs andra hem i över 50 år. Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

KORSNÄS
– Jag spelade själv fotboll i ungdomen. Men grabbarna sa att jag skulle göra bättre nytta vid sidan om planen, säger han och skrattar. Han fick göra några A-lagsmatcher i fotboll för sitt kära KIF, men mer än så blev det inte. Det blev en ledarkarriär istället.

Och det började – med bordtennis!
– Pingis var stort i Korsnäs på 50-talet, vi hade spelare som Tuna-Wiklund och ”Tömpa” Törnkvist. Jag var med och startade upp sektionen och gick instruktörskurser. Men från i början av 60-talet blev det bara fotboll för min del, säger han.

VARIT ALLT
Under årens lopp har Willy varit ordförande i KIF och lagledare för A-laget i en himla massa år. Han har fungerat som speaker vid hemma­matcherna de senaste 30 åren. Och han är aktiv även i dag.
– Jag är ansvarig för sponsringen i föreningen. Det är mycket jobb. Jag är på kansliet i stort sett varje dag.
I 55 år har han haft sitt finger med i fotbollen i Korsnäs, varit med i med- och motgång. Inte för inte kallas han Mr Korsnäs.

Han minns de stora ögonblicken:
•    1978 när KIF vann div. IV och gick upp i trean för första gången.
– Lennart ”Albin” Andersson gjorde enda målet för sitt Grängesberg när man slog Forssa, vår konkurrent om seriesegern, i näst sista omgången. I och med det var Korsnäs klart för div III. Det var en stor dag för oss.
•    Cupsegern över Degerfors 1980. 800 åskådare på Lindvallen såg KIF vinna med 2–1.
– Det var hur stort som helst. Matchen var till och med med på tipset. Grabbarna gjorde en hjältematch. Vi var ett cuplag och vann flera matcher. Men vi hade lite otur och åkte ur mot Eskilstuna i åttondelsfinalen. Hade vi vunnit den matchen hade vi fått möta allsvenska Helsingborg på Olympia.

Många minnen. Här i klubblokalen har klubbens eldsjäl Willy Broberg många minnen. Foto: PELLE MALMBERG

MÅNGA STORSPELARE
Willy har under åren upplevt massor med spelare som satt avtryck i verksamheten.
Björn Juhlin till exempel, både som spelare och tränare.
– Han betydde mycket för föreningen. En härlig kille.
Och storspelare som Peter Larsson som spelade många A-landskamper. »Pajen«  Jonsson är fostrad i KIF.
– Det finns massor av fina spelare jag skulle vilja nämna, men Thomas Carlsson, Timo Perden, Håkan Åhman, Sune Casparsson och »Berta« (Sundström) är några man inte kan gå förbi, säger Willy, som var med och myntade uttrycket »Inneklubben i
utkanten« om Korsnäs IF och som trivts utmärkt med sin ledargärning.
– Absolut. Många ledare behövs, annars skulle inte idrotten fungera. Gemenskapen betyder mycket. Och vi är stolta över KIF. Vi har mer än 20 lag i seriespel och har Dalarnas bredaste ungdomsverksamhet, både bland tjejer och killar.
Och nu är fotbollssäsongen igång. Herrarnas A-lag gjorde en bra säsong i trean ifjol och hoppas hamna på övre halvan även i år. Dessutom ser man fram emot derbyn – både mot Falu FK och Forssa.

INTRESSANT LAG
– Vi har ett intressant lag och jag tror på en fin säsong, säger Willy, som varit trogen Korsnäs fotboll i alla år.
Trogen har han varit sin arbetsplats också – Melkers.
– Ja, jag var anställd där i 52 år. Jag jobbade som försäljare och trivdes utmärkt. Men utvecklingen kan ingen stoppa. Nu är det färre personal och en stor del av tillverkningen har flyttat, säger Willy.
Text: PER MALMBERG 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp