Toppfält: innehåll
En Klassisk Tävling I Ropet

En klassisk tävling i ropet

VANSBRO
Vansbrosimningen har arrangerats sedan 1950. Och intresset växer. Satsningen på mil­loppet, Vansbro 10K, spär på fokus ytterligare för Vansbroveckan 2018.

Theres Johansson, kommunikatör. Foto: Jona Andersson, Jons Jonna Photo

Vansbro 10K testades i fjol då ett 40-tal simmare antog utmaningen. I sommar är det officiell premiär och loppet blev tidigt fullsatt.
– Vi satte en gräns på max 250 deltagare och den siffran nådde vi snabbt, berättar Theres Johansson, kommunikatör, och fortsätter:
– Tio kilometer är officiell OS-distans och redan i år har vi några utländska simmare på plats, men i huvudsak är det svenska simmare med.
– Vi har lagt fokus på upplevelsen och skapat en utmanande naturupplevelse. Ända från starten vid Flögforsen, nio kilometer uppströms Vanån, till loppets tre sista tre kilometer som består av den klassiska sträckan för Vansbrosimningen.
Hur lång tid tar det att simma en mil i öppet vatten?
– Runt två timmar för dem snabbaste. Och vi har koll på dem hela tiden. Simmarna plockas upp i fyra depåer för kontroll och energipåfyllning under resans gång, utvecklar Theres.
Anton Björck Teuscher, Simklubben S02, med två segrar i Vansbrosimningen, är ett intressant namn i Vansbro 10K.
Vansbrosimningen har bara ställts in tre gånger, 1981, -91 och -95. Och det är bara att hålla tummarna för att inte den långa vintern sätter några käppar i hjulen för vattentemperaturen.
Temperaturgränserna är 14 grader för Vansbrosimningen, 13 grader för halva sträckan och 12 grader för en kilometer.

Vansbrosimningen, tre kilometer, är Sveriges största öppet vatten-tävling med närmare niotusen deltagare. Sedan 1971 ingår Vansbrosimningen i En Svensk Klassiker. FOTO: Mickan Palmqvist, Ateljé L-Foto

Hur många simmare pallar ni med?
– Gränsen för huvud­loppet, Vansbrosimningen, 3 kilometer, är satt till niotusen deltagare. Rekordåret 2014 deltog 8 994 simmare.
I vad ligger storheten med Vansbrosimningen?
– Att det ingår i ”en svensk klassiker” betyder mycket. Och simveckan innehåller även så många lopp att det har blivit en familjeangelägenhet.
– Tillgängligheten är en värdefull faktor. Och så har vi så otroligt trevligt, svarar Theres.
Vansbrosimningens organisation består av fyra heltidsanställda. I tävlingsledningen ingår tre personer plus alla frivilliga från bygdens föreningar som hjälpes åt med 1200 funktionärsfunktioner.
Vansbrosimningen omsätter runt 16 miljoner kronor.
Lägg till det alla ”besöksmiljoner” (cirka 45– 50 miljoner kronor i konsumtion och logi från tävlande/besökare) som pumpas in i bygden under denna intensiva årliga simfestival.

Vansbro-veckan 2018
30/6 Vansbro Triathlon
1/7 Vansbro 10K
5/7 Vansbro Swimrun
6/7 Vansbro Vattenprovet, Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv
7/7 Vansbrosimningen, Lilla Vansbrosimningen
8/7 Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim, Vansbro Tjejsim

En svensk klassiker
Vasaloppet eller Öppet spår, 90 km skidåkning, alternativt Engelbrektsloppet, 60 km skidåkning
Vätternrundan, 300 km cykling
Vansbrosimningen, 3 km simning i öppen älv
Lidingöloppet, 30 km löpning

Text: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp