Toppfält: innehåll
En Kort Vasaloppshistoria

En kort Vasaloppshistoria

  • Mora
Jag är tacksam att få skriva ledaren i detta nummer då mycket handlar om Vasaloppet 100 år. Jag hade förmånen att jobba som Generalsekreterare under åren 1987-2008. 

Tidningsmannen Anders Pers från byn Vinäs kom med idén om ett nationellt skidlopp till minne av Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Idén presenterades i Vestmanlands Läns Tidning 10 februari 1922. Redan den 5 mars beslöt IFK Moras styrelse att arrangera det första Vasaloppet söndagen den 19 mars. 139 deltagare var anmälda, 119 kom till start. Segraren Ernst Alm IFK Norsjö blir historisk med tiden 7,32,49. Första Kranskullan Theresé Eliasson fick bekransa den endast 22 år gamla segraren, än idag loppets yngsta vinnare.

I texten som följer tar jag mig friheten att ha synpunkter på beslut som tagits.

Epoker i loppets historia
1925 startade Radiotjänst sina populära Vasaloppssändningar Deltagarantalet var lågt i många år och loppet ställdes in 1932 och 1934.
 1959 sattes nytt deltagrekord med 1159 anmälda. 1960-talet präglades av motionsrörelsens genombrott och SVT direktsände loppet första gången 1966. En av de viktigaste händelserna i Vasaloppets historia är IBM:s intåg 1967. Modern datateknik levererades och samarbetet vara än idag.
 1973 slås anmälningsrekord med 10,102 deltagare. 1977 debuterar Konungen i ”Fäders spår”, han återkommer 87 och 97 i Öppet Spår. Öppet Spår lanseras 1979 öppet för både damer och herrar. Första året anmäler sig 4216 deltagare, varav ca 300 damer. 1981 tillåts damer åter att delta i Vasaloppet dock ej i egen klass. Tjejvasan 30 km, damernas eget lopp hade premiär 1988 och blev en succé.
 Det inställda loppet 1990 gav insikt om arrangemangens sårbarhet vid snöfattiga vintrar. Krafttag togs för att säkra det ”vita guldet”. Miljontals kronor investerades i spårgatans förbättring och snöräddningsplaner utarbetades. Den lokala turistnäringen och handeln förlorade miljontals kronor, som ett exempel gick Mora Hotell i konkurs.

30 år senare konstaterar jag att inställelsen inte enbart var negativ. Alla fick nya erfarenheter och Vasaloppskommunerna fick en nyttig lärdom om arrangemangens ekonomiska betydelse. Lojaliteten ökade och vi fick stor nytta av detta i framtida krissituationer.

I slutet av 80-talet startades ett stort förändringsarbete vilket resulterade i att Vasaloppsföreningen Sälen-Mora och Vasaloppets Marknads AB bildades.
 1994 invigdes Vasaloppets Hus med kansli och museum. I museet fickbesökaren följa loppets historia och olika temautställningar. Här exponerades även IFK Moras idrottsliga framgångar.

Tyvärr ”slaktades” museet på 2010-talet och unik skidhistoria packades ned.
 Min absoluta uppfattning är att beslutet är det största misstag som gjorts av styrelse och ledning i Vasaloppet. Alla pratar om vår historia och tradition men var kan vi se och uppleva den idag?

Markägarkonflikter
Tillstånd att nyttja annans mark var största orsaken till att ett varaktigt skydd av spårgatan behövdes. Efter en lagändring fick kommuner möjlighet att själva besluta om bildandet av naturreservat. Vasaloppet tog initiativ tillsammans med Vasaloppskommunerna att jobba med frågan och 1994 blev spåret ett naturreservat.

Officiell damklass
1997 blir Sofia Lind, Roslags-Länna IF historisk som den första officiella damsegrarinnan.

Vinter- och sommarveckan
Redan 2005 fanns planer på ett cykellopp. 2008 tar styrelsen ett beslut att spåret blir ”Vasaloppsarenan” för cykling, löpning och vandring.
 2009 körs första Cykelvasan som blir Sveriges största MTB-lopp.
 Sommarveckan med etablerade Vasastafetten och Cykelvasan blir verklighet 2014 då Ultravasan startar.

Framtiden
För framtidens arrangemang gäller det att fortsätta vara stolt över historien och värna de ideella krafterna.

Vasaloppet, ett arv att förvalta och en tradition att bevara idag och i framtiden.

Rolf Hammar

Knapp, skrolla upp