Toppfält: innehåll
En Pigg 90-åring

En pigg 90-åring

Gymnos
GF Gymnos

FALUN
Den 18 september 2019 firar GF Gymnos sin 90:e födelsdag som fristående gymnastikförening i Svenska Gymnastikförbundet. En liten parentes är dock att från 4 oktober 1923 var föreningen en underavdelning till GK Aktiv som bildades 1922.

Föreningen har under åren varit en verkligt bidragande orsak till att ett aktivare Falun. På 1950-talet drogs barn- och flickgymnastiken igång ordentligt och sedan dess har föreningen skördat många fina framgångar i både Artistisk Gymnastik (individuell) som den nu absolut största Truppgymnastiken. Idag är det verksamhet från familjegympa – barn – flick – pojk – AG -tricking – till den mycket spännande Vumpagruppen som är vuxna med aptit på truppgymnastik. Det är aldrig för sent att ha kul med gympa.

1973, i den nybyggda Lugnetanläggningen, startade en rätt unik tradition, Gymnosgalan, som sedan dess i obruten följd haft sin årliga uppvisning på samma plats. Så nu i december väntar den 46:e galan på att få släppa loss alla gymnaster.

Gymnos har alltid arbetat med ett värdegrunds­tänk och 2015 tog den dåvarande styrelsen beslutet att arbeta efter Svenska Gymnastikförbundets plan Gymnastiken Vill 2014. Det arbetet har utmynnat i ledorden Glädje – Kunskap – Gemenskap.

Gymnos har under många år varit en attraktiv tävlingsarrangör för både AG (artistisk gymnastik) och truppgymnastik, på såväl lokal, regional som nationell nivå. Våren 2019 är därför platsen för den interna Vårvolten i början av maj för att den 11–12 maj svara för en rikstäckande tävling i truppgymnastik för 4 olika klasser. Det är 70 lag från hela landet som kommer till Falun och dryga 1200-talet gymnaster och ledare vill garanterat lyfta taket på Lugnets Sporthall.

Text och foto: CAROLA ERICSSON

Knapp, skrolla upp