Toppfält: innehåll
En VD Med Stor Skidkänsla – Idrotten är  Eva-Lenas Liv

En VD med stor skidkänsla – Idrotten är Eva-Lenas liv

Eva-Lena Frick ny VD för Vasaloppet.

Frågan är vem som skall gratuleras mest. Eva-Lena Frick som fått drömjobbet som VD för Vasaloppet eller Vasaloppet som fått Eva-Lena Frick. En mera meriterad och samtidigt ödmjuk, enkel och chosefri ledare får man leta efter.

Från lilla Sävsjö i Småland har hon stakat sig uppåt i livet. Hon kan skidsporten inifrån, hon är landslagstjej som tävlade i OS 1984 och i VM 1982 och 1987. Och hon har förstås åkt Vasaloppet. Hon är högskoleutbildad i företagsekonomi och varit ledamot i både Svenska Skidförbundets och Orienteringsförbundets styrelse. Hon kan också media väl. Hon har bland mycket annat varit kommentator i Eurosport. Men framförallt så har hon den stora passionen för idrott. Det här är inte bara ett jobb, det är en livsstil.
– Idrotten är mitt liv, säger hon Jag är helt besjälad av den. Jag brinner för att vara med och utveckla idrottsevenemang. Och när jag förstod att det fanns en ledig stol i Vasaloppet, så sökte jag. Anledningen var enkel, det är min kärlek till längdskidor som tar mig till Mora. Dessutom får jag med mig mina kunskaper från Vätternrundan i cykel till sommarens stora evenemang med bland annat cykelvasan.

EN STÖRRE KOSTYM
Hon är starkt medveten om att när hon bytte jobbet som högsta chef för Vätternrundan mot Vasaloppet så bytte hon till sig en betydligt större kostym.
– Ja, så är det. Och det pirrade litet i magen när jag kom hit. Jag hade ingenting i bagaget. Allt var nytt .Ingen tjej hade haft det här jobbet tidigare och jag kommer ju inte från Dalarna. Och den större kostymen här var större än jag kunnat ana. Både i omfång och engagemang. Jag undrade innan jag fick jobbet: Vågar de anställa mig?
Känner du att man tittat litet skeptiskt på dig. Hur skall det här gå?
– Nej, absolut inte. Jag har fått en fantastisk stöttning. En av flera är Mora-Nisses dotter Marianne som ger mig fin feedback. Jag har känt mig väldigt välkommen.
Vad ser du som den stora tjusningen med Vasaloppet?
– Den långa traditionen, hur djupt den sitter förankrad hos människor. Vilken motor det är för föreningslivet och folkhälsan. 20 miljoner går tillbaka till ideella föreningar. Och jag ser det som extra viktigt att vi har den rätta vikänslan Samarbetet i personalgruppen, ägargruppen, kommun, region, näringsliv och inte minst alla funktionärer som jag vill skall bli bekräftade och sedda. Vasaloppet är ett så fint fönster att visa allt det fina som finns i Dalarna för hela Sverige, ja hela världen.
Är du rädd för att Vasaloppet skall tappa i sin popularitet, att många söker andra och kanske tuffare utmaningar?
– Inte rädd men observant. Men om man ser till anmälningarna håller intresset.. Det tog fyra minuter så var Vasaloppet med 16.000 anmälda slut. Hela Vasaloppsveckan inrymmer mellan 65 och 70.000 starter.
– Men givetvis måste vi hela tiden vara öppna för att utveckla oss. Som Nattvasan två dygn före Vasaloppet. 750 lag, alltså sammanlagt 1500 personer, eftersom det är två i varje lag. Det var fullsatt redan efter en och en halv minut. Vi har loppet över nio kilometer utan tidtagning, med start i Eldris. Målet förstås under portalen i Mora. Vi fick flera nyanlända att prova på hur det känns att åka skidor.
Du sitter ofta i möten, det var svårt att hitta en tid för intervju med dig. Det är ändå två månader efter Vasaloppet
– Det är mycket fortfarande jag måste sätta mig in i. Nu är det sommarveckan som gäller. Nytt är där att vi har tidigarelagt starten för elittjejerna i Cykelvasan, 45 minuter före herrarna. Sedan är diskussionerna givetvis igång hur vi skall lösa frågan med tjejernas målgång i Vasaloppet som blev så hårt kritiserat efter årets lopp. Alla minns Britta Johansson, Norgren men vem minns vem som vann? (Katerina Smutna). Vi jobbar på att hitta bästa möjliga lösning så att de bästa damerna inte skall bli störda på upploppet.

FLERA JUBILEER
Vad finns det mera för framtidsplaner?
– Vi har flera jubileer att se fram emot och som vi måste sätta igång att planera. 2017 skulle Mora-Nisse fyllt 100 år. 2022 är det 100-årsjubileum för Vasaloppet, och tre år senare är det 100-årsjubileum för antal lopp. Vasaloppet har ju ställt in tre gånger.
Om du fick sätta upp tre önskemål inför Vasaloppets framtid, saker ni vare sig kan påverka eller ej?
– Klimatet, att vi får riklig snötillgång och att säkra möjligheterna till marken efter Vasaloppspåret även sommartid, alltså långa avtal med markägarna. På vintern är det säkrat som reservat. Vidare att utveckla och få flera deltagare sommartid vid cykel och löpmomenten, att få flera lopp. Vi har en vision att sommarveckan skall bli lika stor som vinterveckan. Ett tredje önskemål är att vi får fram en svensk fixstjärna som kan utmana främst norrmännen om segern i Vasaloppet.
Det sistnämnda inte minst viktigt, med tanke på den norska dominansen senare år, Och den lär knappast upphöra.
När Eva-Lena pratar om den stora kostymen i Vasaloppet skall nämnas att hon har en stab med 30–40 fast anställda. Utöver det jobbar 3.000–4.000 personer som funktionärer. Knutna till idrottsföreningarna i regionen som får ersättning för det arbete som läggs ned.
Efter Melodifestivalen når Vasaloppet flest tv-tittare varje år, ca 2 miljoner.
Kanske Let ´s Dance passerar Vasaloppets siffror. Tack vare skidåkaren Thomas Wassberg?
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp