Toppfält: innehåll
Enkelt Träningsprogram Minskar Risken För Knäskador På Unga Fotbollsspelare

Enkelt träningsprogram minskar risken för knäskador på unga fotbollsspelare

Knakontroll
Under ett halvår har unga spelare i Kvarnsvedens IK haft knäkontrollövningar. Vid uppföljningen instruerar Rolf Reineby en av killarna från P11-laget.

Varje år drabbas många fotbollsspelande unga tjejer och killar av svåra knäskador som orsakar lidande och kostar stora belopp. Men med ett enkelt träningsprogram – avklarat på 10-15 minuter – minskar risken för allvarliga skador väsentligt.
  Det visar en studie som ingår i projektet ”Knäkontroll”, startat av Folksam i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet.

– I gruppen som följde övningarna minskade skaderisken för främre korsbandsskada med 67 procent, säger Markus Waldén, ortopedläkare som är delansvarig i forskningsstudien.
Forskningen gjordes på ungdomar mellan 13-17 år i två grupper, båda bestående av 2 000 ungdomar. De som gjorde knäkontrollövningarna, visade ett resultat som var 67 procent bättre än de som inte gjort dem.
Övningarna är sex stycken som mycket går ut på att förbättra ben- och bålstyrka. Att man drar på sig skadorna beror på att man saknar stabilitet och det är detta som övningarna går ut på.

VANLIGAST HOS TJEJER
Det har visat sig att knäskador är vanligare bland tjejer än bland killar och Folksams och Fotbollförbundets investering har gett resultat i form av friskare flickspelare. Den kan också i långa loppet även påverka försäkringspriserna (premierna).
Den fortsatta målsättningen blir nu att hålla projektet vid liv med fortsatta insatser och aktiviteter så att övningarna blir en del av fotbollsvardagen.
– En knäskada på en tonårstjej kan leda till livslånga problem, inte bara på fotbollsplanen utan även i vardagen, säger Lars-Inge Svensson, chef vid Folksam Idrott.
En dalaklubb som visat sitt intresse för det här är Kvarnsvedens IK.  Detta efter att Rolf Reineby från Fysiorama i Falun tagit kontakt med klubben. Det var i mars i år som KIK:s ungdomstränare gick grundutbildningen.

Rolf-Reineby
”Så här gör man” säger Rolf Reineby och visar några killar en av de sex övningarna.

– Tyvärr är det för få som är ute och lär ut det här, men jag tog kontakt med Kvarnsveden och på den vägen är det, säger Rolf Reineby.
Och Kvarnsveden visade sitt intresse direkt.
– Nu har det blivit ett naturligt inslag i träningen för alla från 9 år och uppåt, säger Niklas Wilhelmsson i Kvarnsvedens ungdomssektion.
– Vi började i mars och hade en uppföljning i juni. För att klara det här har vi sökt bidrag från Idrottslyftet. I samarbete med Dala Sports Academy kommer en utvärdering att göras.

FÖLJER UPP
När Sportmagasinet gör ett besök då Kvarnsvedens IK:s P11-lag tränar har de besök av Rolf Reineby.
– Jag är ute på fältet och följer upp det som de lärt sig vid grundutbildningen, säger Rolf.
– För att få ut full effekt av övningarna är det viktigt att de görs på rätt sätt, det vill säga med bra rörelsemönster och god knäkontroll.
När forskningen gjordes var det enbart med ungdomar i åldern 13-17 år, men Rolf Reineby förordar att man börjar med Knäkontroll-övningar redan för 9-åringar.
Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp