Toppfält: innehåll
Ett Mekka För Kampsport

Ett mekka för kampsport

Kampsport i Borlänge
Unga instruktörerna Sverker Ernlund och
Alexander Bagdadi visar några ungdomar hur man kan få sin motståndare på fall i judo.
Kampsport i Borlänge
Ida Nyquist och Niklas Sääv är två duktiga instruktörer i Brasiliansk Jiu-jutsu. I gruppen 10–15 år tränar 20-talet ungdomar med stor inlevelse.

BORLÄNGE
Borlänge Kampsport huserar här. Domnarvets Brottarklubb likaså. Lägg till det Borlänge Judoclub och Borlänge Fightclub, så förstår ni att det är fullt ös i Kampsportens Hus.

Fyra föreningar vars utbud bjuder på tuffa fysiska aktiviteter och samtidigt spännande utmaningar. Detta under ett och samma hustak på industriområdet Norra Backa.

Alla ålderskategorier är representerade. Ungdomar som äldre hittar till Kampsportens Hus.
– Föreningarnas medlemsantal ligger mellan 700 till 800 medlemmar. Vi bidrar med cirka 200, varav 30–40 procent är tjejer, berättar Andreas Åslin, Borlänge Kampsport och fortsätter:
– Vi utövar olika sorter av jiu-jitsu och något som blir mer och mer populärt är

Brasiliansk Jiu-jitsu. En disciplin som mer liknar brottning, jämfört med traditionella Ju-Jutsu Kai, som mer lär ut självförsvar.

– Vår lokal användes även i andra sammanhang, som till exempel då Polisen är här och tränar.

JUDO STÖRST
Borlänge Judoclub, bildad 1963, är den största föreningen med 400 medlemmar. Klubben har fostrat många ungdomar med landslagsmeriter. Årets NM- och SM-segrare Agnes Eriksson och tidigare års Jonas Björktorp, Alexander Thorell, Kim och Jennifer Malmberg, är några av föreningens judokas som satt Borlänge på kartan.

Omar Bagdadi är ledare för gruppen 8–15 år, tillsammans med Håkan Lenner.
– Jag började själv med judo då jag var 35 år. Jag tycker det är jättebra att vi samlat alla kampsporter på samma plats, säger Omar Bagdadi.
– Judo är en fantastisk sport för barn och ungdomar då den är så allsidig. Och den medverkar också till att ta bort barriärer mellan pojkar och flickor då de kan träna tillsammans.

Bagdadi informerar:
– Det är väldigt uppskattat att vi kan bedriva vår verksamhet i Kampsportens Hus. Vi har en bra lokal och landslaget är ofta här och tränar.

Klubbens ordförande, Peter Nyvall:
– Vi har full fart i alla grupper. Ekonomin är under kontroll och 2017 utsågs vi till landets bästa klubb av Svenska Judoförbundet.
– I juli utsågs klubbens Sofie Damberg till Sveriges första kvinnliga internationella domare. Något vi är stolta över, informerar Nyvall.

I Borlänge Fightclub handlar det mesta om thaiboxning. Warvan Selo och Mikael Bengtson coachar på träningarna.

– Vi är 50-talet aktiva och vi är till för alla. Oavsett kön, ålder och etnicitet.
– Vi är som en enda stor skön familj och gemenskapen är jättefin. Ta bara en sån sak som våra fredagar som
vi gjort till mys-pys-fredag, berättar Warvan och ler gott.

Kampsport i Borlänge
Hussein Miramadi instruerar Oliver Enerud och Bashir Ahmadi inför intresserade klubbkamrater.

Vad ger det att träna thaiboxning?
– Det är en allsidig träning, som stärker dig både fysiskt och mentalt. Och all träning är individanpassad, svarar Warvan och blåser igång ett nytt pass.

Brottningsklubben, Domn­arvets BK, med hundra­talet medlemmar, är inne i en generationsväxling. Sport i Dalarna fick en pratstund med ledarna Stefan Enerud och Hussein Miramadi:
– Ambitionen är att öka deltagarantalet i grupperna 10–17 år, säger Enerud.

Hur ska ni göra det?
– På tisdagar kör vi styrketräning för alla. Det är kul med motionsidrott och vi vill vidga intresset för brottning, som erbjuder en mycket allsidig träning, svarar Enerud.

Huvudtränaren Miramadi utvecklar några positiva tankar:
– Vi har det bra här. Två brottarmattor, gym, bastu och omklädningsrum finnes att tillgå.
– På tisdagskvällarna har vi en barngrupp igång med 25-talet utövare. Många är talangfulla och som om några år kan bli riktigt bra brottare.

– Bland de mer etablerade brottarna, är det USM-deltagaren Oliver Enerud och SM-deltagaren Bashir Ahmadi, som utmärkt sig mest senaste tiden, informerar Miramadi.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Kampsport i Borlänge
Full fart. Coach Selo Warvan (längst till höger), Borlänge Fightclub, har fullt upp med att dela ut träningsråd i thaiboxning.
Knapp, skrolla upp