Toppfält: innehåll
Ett Mekka För Paddlare

Ett mekka för paddlare

Dala Forsfarare har lagt mycket energi genom åren på att skapa en trevlig miljö i Lissfors. Sandstrand, brygga, lekplats och gångväg längs forsen har anlagts. Och nu följer en modernisering av klubblokalen. Foto: JENS SARLIN

DALA-FLODA
Kommunen är välvilligt inställd. Sponsorerna generösa. Lägg till det eldsjälarna hos Floda Forsfarare, så har han ni viktiga parametrar för en storsatsning i natursköna Lissfors i Dala-Floda.

Vårsolen lyser från en klarblå himmel och vintern har fortfarande sitt grepp i Lissfors då redaktionen gör ett nedslag hos Floda FF i mitten av april. Klubbens ordförande, Jens Sarlin, tar emot och snabbt förstår man att föreningens medlemmar har något stort att se fram emot. Den anrika träbyggnaden och klubbstugan intill älvkanten ska totalrenoveras.
– Just nu renoverar vi omklädningsrum och kök efter en vattenskada. Och precis som innan kommer paddlare att kunna bo här vid önskemål, berättar en lyrisk Jens Sarlin och utvecklar:
– Insatser av länsstyrelsen, kommunen och Dalarnas idrottsförbund ger oss också möjlighet att renovera tak och bygga ett gym.

David Levrén, sekreterare och Jens Sarlin, ordförande, ser fram emot årets aktiviteter i Lissfors.

MILJONINVESTERING
– Det handlar om en miljoninvestering och det här kommer att bli fantastiskt fint. Vi i klubben är tacksamma över all hjälp och som tillsammans möjliggjort en intressant och spännande satsning, utvecklar Sarlin.
Forspaddlarna får sitt eget mekka och när vårfloden väl bidrar med ett forsande vattensystem lär det bli fullt av aktiviteter i Lissfors.
– Det kommer paddlare från hela Dalarna och vi har medlemmar som är från Göteborg, Örebro och Stockholm, berättar Sarlin och fortsätter:
– Vi har ökat medlemsantalet senaste sex åren och gått från 35 till 150 klubbmedlemmar. I dag har vi bredden att möta upp alla önskemål. Våra ledare är duktiga och vi gör en målmedveten satsning på att rekrytera hela familjer. Alla ska kunna paddla hos oss.

EN SPORT FÖR ALLA
– Ambitionen är att alla ska kunna prova på sporten. Även människor med funktionsnedsättning. Och klubben håller med utrustning vid klubbens aktiviteter.
– På måndagar har vi träning för de med mest vana. Tisdagar har vi vikt för långfärdspaddling med havskajaker. En upplevelsebaserad träning för hela familjen som bedrivs nedströms Lissfors eller i Flosjön och som har blivit en succé.
Torsdagsträningens träningsgrupper är indelade i spektrat strömmare, vågare eller forssare. Och där medlemmarnas färdighetsgrad uppgraderas allt eftersom.
– Det här är ett koncept som bygger på att alla inom familjen ska kunna komma hit och paddla. Oavsett om man vill ägna sig åt störtlopp, slalom eller multisport, så har vi bredden att möta upp alla önskemål, redogör Jens Sarlin.
Sommarens stora begivenhet och tävling, Master of Water, avverkas den 19–21 juli. Tre deltävlingar, störtlopp, freestyle och kajakcross, ska avverkas och den med högsta totalpoängen vinner.
– En mycket trevlig tävling, som tidigare arrangerades av Kajaktiv, och som vi nu kör för tredje året i rad.
– För de yngsta, ned till fem års ålder, kör vi även en Minimasters, tipsar Jens Sarlin.
Floda FF flyttar fram positionerna. Ytterligare ett bra exempel på det är fjolårets USM-segrare i freestyle, Jon Persson.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp