Toppfält: innehåll
Ett OS-drama Som Hade Allt

Ett OS-drama som hade allt

Två skäggiga dundergudar

Det här är ett OS-drama som hade allt. En guldmedalj som segraren ville dela mitt i tu och ge loppets tvåa hälften. Och senare en bragdmedalj som segraren inte ville ta emot.

Det handlar förstås om den makalösa duellen i skidornas 15 kilometer i Lake Placid 1980.
 Thomas Wassberg mot Juha Mieto. En hundradels sekund skiljde dem åt efter 41 minuter, 27 sekunder och 63 hundradelars klappjakt. 4,3 centimeter! Fyra komma tre!
 Två skäggiga dundergudar som vunnit svenska och finska folkets hjärtan. Ja Norges också. Bägge är lika populära i Norge.
 Jag stod där i målområdet strax bakom Juha Mieto och vi väntade på Wassberg.
 Speakern räknade ner, det såg ut som om Mieto äntligen skulle få sin individuella guldmedalj.
 Men nej, perkelä. Mieto stod som förstenad, svalde ett par gånger och blundade. Så klev han fram till Wassberg, klappade om honom och pekade på anslagstavlan och lyfte ett finger i luften.
 En satans hundradel. Det var sista gången hundradelar tilläts avgöra inom längdskidorna.
 De finska journalisterna berättade att efter att ha gratulerat Wassberg klev Mieto in i skogen och grät och förklarade efter en timme att han skulle åka hem till Kurikka och sätta sig ensam i ett rum, lyssna till en melankolisk tango och kanske ta något starkt att dricka.
 Det var inte första gången Juha Mieto blivid snuvad på medalj. Som 22-åring förlorade han bronset vid OS i Sapporo. Han var sex hundradelar efter norrmannen Ivar Formo på 15 kilometer.
 Vi skall heller inte glömma att Mieto var VM-tvåa på den inledande tremilen i Falun 1974 efter Thomas Magnuson. Mieto åkte på träskidor, vinnaren på glasfiberskidor..
 Om Mieto var sorgsen efter loppet i Lake Placid så gick det tydligen fort över.
 –Jag blev rörd vid vid prisutdelningen, sade Wassberg. Det var nästan så jag tog till lipen. Mieto skrattade och var glad. Men han gick inte med på att vi skulle dela guldmedaljen.
 Mieto ansåg att Wassberg hade åkt fortare. Tja, det gick ju inte att föneka.


HAN ÄR EN HEDERLIG MAN
Thomas Wassberg och Juha Mieto har varit goda vänner i alla år. Respekten mellan dem är stor. De har träffats i flera jippoövningar och haft väldigt trevligt tillsammans.
 Juha blev sedemera riksdagsman och han turnerade mycket i Finland och pratade politik och idrott. Det sas att han alltid tog av sig skorna (52 i storlek) när han skulle köra bil. Det ville han göra barfota.
 När Thomas Wassberg fyllde 60 år kom det en fin hälsning från Juha Mieto. Den löd:
 –En finare och hederligare man och motståndare kan jag inte tänka mig. I skidhistorien tillhör Thomas Wassberg den störste, alldeles efter åkare som Sixten Jernberg och Veikko Hakulinen.
 Mieto har också haft filosofiska funderingar kring dramat i Lake Placid:
 –Den där hundradelen har varit lämpligt förödmjukande men självkänslan bestod. Och jag har lärt mig en läxa. Kanske han däruppe tänker så att motgångar ger mer åt dem som bäst klarar av att bära dem.
 Tyvärr har Mieto haft större motgångar att bära. Då hans kära hustru Minna gick bort och Juha lämnades ensam med sin åttaårige son.
 Jag har länge undrat vad Juha Mieto kände efter att som prisutdelare vid Lahtis-VM 2001 gratulerade de finska åkarna. Som sedan ertappades som dopade.
 Jag hade chansen att fråga Juha ett år senare vis OS i Salt Lake City. Han var med som kommentator till finsk teve. Vi fanns i samma pressrum och fikade. Men jag kände att jag inte ville strö mera salt i såren och jag tror inte att Juha Mieto hade haft lust att kommentera.

VI ÄR SOM MÄHÄN
Och eftersom vi befinner oss i bragdmånaden november då det prestigefulla priset utdelas tänker jag förstås på Thomas Wassbergs beslut 1980 att inte ta emot medaljen.
 Motiveringen var att Sven-Åke Lundbäck inte fick medaljen efter VM-guldet två år tidigare. (Borg och Stenmark fick den för andra gången).
 Men till mig sade Wassberg så här:
 –Många idrottsmän uppfattas som mähän. Tackar ja till allt. Även om tidningarna skriver skit så skall man ställa upp. Jag hade också varit ett mähä om jag tagit emot medaljen. Hur intressant hade jag varit om jag förlorat med en hundradels sekund mot Juha Mieto i OS? Och det finns andra som gjort större prestationer. Till exempel inom handikappidrotten.
 I flera år försökte SvD (Svenska Dagbladet) att få Wassberg att ändra sig. Till sist föll han till föga, för att slippa allt tjat sade han. Tog emot bragdguldet 2013 i samband med att klubbkamraten i Åsarna, Johan Olsson tilldelades utmärkelsen.
Jag blev ändå förvånad att Thomas till sist föll till föga. Men ännu mer förvånad blev jag när han ställde upp i teve i Let´s Dance.
 Men det är en annan historia.

Text: STELLAN KVÄRRE Illustration: HANS JAX

Knapp, skrolla upp