Toppfält: innehåll
Ett Spännande  Uppdrag För Mats

Ett spännande uppdrag för Mats

  • Falun
DSA Elit
Mats Olsson är ny verksamhetsledare på DSA Elit.

FALUN
Dala Sports Academy Elit (DSA Elit) i Falun har över 100 idrottare i verksamhet i dagsläget. Sedan några månader tillbaka är Mats Olsson ny verksamhetsledare.

– Grymt kul. Jag har ju varit tränare i många år och att ta steget över till verksamhetsledare är både spännande och hedrande. Nu kan man få vara med och påverka hela miljön, säger Mats.
– Jag är verksamhetsledare på 40 procent och fortsätter som tränare resten av tiden. Mats kom från Järvsö till Falun 2002 och började på Riksidrottsgymnasiet. Han var då en lovande kulstötare och med åren blev han etablerad i svensk elit. Han stötte som bäst 18.66 och hade massor av framgångar, men saknar en titel.
– Jag blev ju aldrig svensk mästare. Har väl cirka tio medaljer i valörerna silver och brons, säger Mats.
2014 la han kulan på hyllan och började som tränare på DSA Elit. Idag har han hunnit bli 33 år och är något mindre än under den aktiva karriären.
– The Big Man har blivit något smalare. Jag har gått från 120 till 90 kilo. Något mina kära kollegor pikar mej för då och då, säger Mats och skrattar gott.

Av 100 elever på DSA Elit är det cirka 1/3 del som studerar på Högskolan Dalarna, medan resten jobba deltid eller är heltidsproffs.

Idrotterna som finns i Falun är cykel, orientering, skid-orientering, skidor, friidrott och triathlon.
– Skidor är störst med cirka 35 elever medan friidrotten har sjutton adepter, säger Mats.

Träning DSA Elit
Mats Olsson tillsammans med lovande kulstöterskan Sara Lennman från Katrineholm.

Är det yttersta eliten som finns i Falun?
– Inom skidor hittar vi bland annat Maja Dahlqvist, Hanna Falk, Linn Sömskar med flera, säger Mats.
– Och vi har massor av duktiga juniorer. Många år sedan vi hade så många lovande elever. Alla tränare är specialister inom sitt område.
– Men vi hjälper varandra mycket. Det finns alltid likheter mellan idrotterna. Jag hjälper till med styrketräning för många. Det gäller att vara explosiv och stark i alla idrotter. Det tränar vi upp med styrketräning och då med fria vikter. Förutsättningarna att driva idrott på elitnivå har med åren bara blivit bättre och bättre i Falun. Det började på 80-talet med Riks­idrottsgymnasium och med en bana som gick från en korridor till hall D i Lugnets Sporthall.
– Idag har vi egen hall, löpband med mera. En fantastisk utveckling och det går inte att förringa vissa herrars fantastiska arbete för att vi är där vi är idag, säger Mats.

De han skänker ett tacksamhetens tanke till är Björn Blomberg, Anders Henriksson, Benke Blomkvist och Ulrik Mattisson. En kvartett som lyft elitidrottens förutsättningar i Falun, för friidrottens del.

Sen finns det med all säkerhet motsvarande nyckelpersoner i övriga idrotter, men där har Mats så dålig koll på historien, så kan inte nämna några.
– Jag kan bara titta på mej själv. Hade inte satsningen funnits i Falun så hade det blivit USA eller en stor förening för mej. Nu fanns elitträning i Falun. En av Sveriges bästa idrottsstäder med närhet till allt – boende, studier och träningsanläggningar.

Saknar ni inte något?
– Man kan alltid önska sig vissa saker. En rakbana på 150 meter för friidrotten känns som en ständig fråga, skidor har får nu sin efterlängtade rullskidbana, vilket känns väldigt bra.
– Den nya simhallen hoppas jag och tror att ska gynna vår verksamhet. Vi försöker att ständigt förbättra förutsättningarna för idrottarna. Måste ändå poängtera att vi har en bra verksamhet och förutsättningar ​i stort, säger Mats.
– Men som sagt jag tänker att det är viktigt att vi fortsätter att hela tiden försöker utvecklas på alla plan och där ingår infrastrukturen som en del. Vi har elitidrottare från hela landet, en verkligt kompetent tränarkår, det vi jobbar mest med idag är att stärka samarbetet med respektive special-idrottsförbund.
Dalarnas Sport Academy Elit är idag en viktig pusselbit i svensk idrott och dess elitverksamhet.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp