Toppfält: innehåll
Falu BS Bandy På Väg Mot Eliten – Allsvenskan Första Steget

Falu BS bandy på väg mot eliten – allsvenskan första steget

Annika Stålberg
Ordförande Annika Stålberg är glad att laget nått kvalet och är obesegrade inför avslutningsmatchen.

Strax före påsk 2013 fick bandyälskarna i Falun det tråkiga att klubben, då i allsvenskan, begärde sig i konkurs och en 78-årig epok – med bland annat innehöll två SM-guld samt en World Cup-seger – var över. Men det var inte helt rätt. För Falu BS (Bollsällskap) blev Falu BS (Bandysällskap) och med det namnet fick man börja om i division 1.

Annika Ståhlberg blev ny ordförande och den nya klubbens inriktning var att ha verksamhet allt från skridskoskola till seniorverksamhet. I div 1 har ett ungdomligt lag imponerat stort och är nu, med en omgång kvar klara för kval till Allsvenskan. Sista matchen spelas fredag den 21 feb på Lugnet mot tabelltvåan Skutskär men Falun är oavsett resultat redan klara seriesegrare. För Skutskär är det däremot nästan ett måste att ta poäng om det laget ska vara säkra på att nå kval (se faktaruta om kval nedan).

Annika Ståhlberg, ordförande

Är förstås glad att laget nått kvalet och dessutom är obesegrade inför avslutningsmatchen.

– Men det finns fler saker att glädjas åt, säger Ståhlberg. Ungdomsverksamheten med skridskoskola, även om den varma vintern stört den verksamheten, och så berömmer hon samarbetet med en skola i Falun om en bandyfritids som varit väldigt lyckat.
Men att det unga A-laget nu ska spela kval och att ekonomin är i balans i den nya klubben, det värmer: Det gör också att hon och alla som jobbar för klubben ser positivt på framtiden.

Johan Kruse, tränare

Har tränat det ungdomliga laget tillsamman med Johan Hedberg och är överraskad över att det gått så bra. Tränarna har sedan starten haft en klar spelidè som man följt och det har skördat framgång.

Dom två äldsta i laget är 29 respektive 26 år, annars pendlar åldern på spelarna runt 20-årsstrecket. Kortsiktit mål för tränarduon har varit att nå kvalet, där är man nu. Långsiktigt mål är att forma ett spel som ska hålla högre upp i seriesystemet. Utvecklingen under året på spelarna har imponerat stort och Kruse tycker att man har en bra plattform att stå på inför kvalet. Att vinna en serie är inte lätt, så seriespelet har givit de unga laget en nyttig erafarenhet. Tränarnas känsla inför det stundande kvalet är därför  ”försiktig optimistisk”!

Tränarduon har redan fått förfrågan om att fortsätta och båda är positiva till en fortsättning, det är bara några detaljer som ska lösas.

Kvalet till Allsvenskan

De fem seriesegrarna möter de poängmässigt (snittpoäng) tre bästa tvåorna i ett kval enligt UEFA-metoden. Geografisk lottning, men ingen etta möter tvåan från samma grundserie. Tvåorna börjar hemma. I ett av kvalmötena möts två seriesegrare, där lotten avgör vilket lag som börjar hemma.

Segrarna i de fyra kvalmatcherna spelar nästkommande säsong i Allsvenskan.
Förlorarna möter de fyra kvallagen från Allsvenskan, i möjligaste mån geografisk lottning enligt samma UEFA-modell. Lagen från div 1 börjar hemma. De allsvenska lagen avslutar med hemmamatch. Segrarna i de fyra kvalmatcherna spelar nästkommande säsong i Allsvenskan

Kvalet för Falun spelas nästa fredag – söndag. Tänkbara motståndare är Helenelund, Djurgården och Mosserud.  Skulle Falun inte klara det kvalet blir det fortsatt kval ytterligare en helg senare, då mot ett allsvenskt lag. Förmodligen Rättvik.

Text: Eric ”Jokke” Lundin

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp