Falu BS Märkliga Målvaktsbyte – I SM-finalen I Bandy 1971

Falu BS märkliga målvaktsbyte – i SM-finalen i bandy 1971

• Falun

FALUN
När Falu BS bandyherrar blev svenska mästare 1971 bytte laget målvakt i halvtid. Det hade väl egentligen inte varit så konstigt om Göran Rogström, som stod i första halvlek och spelat strålande, varit skadad. Men Rogström var inte alls skadad, målvaktsbytet var uppgjort och bestämt FÖRE matchen av tränaren Bernt Larsson.

Falu BS målvakter
Målvaktshjältar. Göran Rogström och Bo Lindberg stod varsin halvlek i Falu BS första SM-final i bandy 1971.

In mellan stolparna vid ställningen 2–0 till Falun kom unge Bo Lindberg, som fick börja med ett par ”svettiga” räddningar. Dessutom fick Sandviken i början av andra halvlek en straff, straffen skulle den tidens storskytt, Lars ”Knatten” Olsson slå. Men Bo hade ställts öga mot öga med ”Knatten” tidigare och kände honom väl.
Så han åkte fram till ”Knatten och sa:

– Jag vet var du slår straffen. Psykningen gick hem och det fick ”Knatten” att darra på nerverna och skjuta utanför. Med flera kvalificerade räddningar från Bo stod sig resultatet matchen ut och Falu BS var Svenska mästare för första gången.

Tränaren, numera bortgångne Bernt Larsson, berättade efter matchen att han i halvtid hade kräkts av nervositet över bytet men han hade varit övertygad om att han gjort rätt beslut.

FRÅN BOTTEN TILL TOPPEN
Falu BS säsongen 1970–71 kan liknas en hel del med det Leksand hockeylag gjorde inför den här säsongen, från botten av hockeyallsvenskan till SHL.

För Falu BS bandyherrar var nämligen helt under isen under början av serien och låg sist. Vändningen kom på annandagen då man vann mot Värmbol. Det fick fart på laget och man lyckades otroligt nog knipa den sista kvartsfinalplatsen tack vare hjälp av Bollnäs som spelade bort Sirius från den platsen. Via seger i kvarten mot Katrineholm och Villa i semifinalen (över 4000 såg hemmamatchen på Kopparvallen), var laget i final.

HYLLADES PÅ TORGET
SM-finalens väder var inte det allra bästa, grått och fuktig kyla. Dessutom var det tågstrejk, det och vädret hindrade en hel del åskådare att komma på matchen. Trots det fanns flera Falu supportrar på plats och anförda av hejarklacksledaren Jan Witasp i knätofs stöttades laget. Faluns finalmålskyttar var Sören Norberg och ”Lollo” Berglund men det märkliga målvaktsbytet var utan tvekan finalens stora ”snackis”.

Lagkaptenen Göran Björkman fick efter matchen ta emot SM-bucklan inför jublande fans och senare visa upp den på Stora Torget i Falun då mästarna hyllades av cirka 4500 personer.

Göran Rogström och Bo Lindberg är idag pensionärer. Båda följer naturligtvis Falu BS matcher på plats, Göran kan också kallas kulturskribent då han har producerat en hel del skrifter i bild och text om Faluns historia. Bo är en flitig motionär på gym ett par gånger i veckan.

Falu BS har spelat 4 SM-finaler, förutom -71 även -74 (Katrineholm seger 3-0) -76 Broberg (förlust 2-6) och -99 Västerås (förlust 2-3)

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN