Toppfält: innehåll

Filip från Falun vill bli Sveriges bästa målvakt

Filip-Reineby
Studerar i Italien. Filip Reineby vill Sveriges bästa målvakt. Ett viktigt steg är studier vid en fotbolls­akademi i Italien.

Filip Reineby 20, från Falun har en dröm att bli Sveriges bästa fotbollsmålvakt.

– Fotboll och träning är ett av mina största intressen. Min ambition är att nå så långt som möjligt inom fotbollen, säger Filip. Senaste säsongen var han i Säters IF. Filip planerar att vara 6 månader i Italien, men kanske blir det tre månader till om finansiering kan ordnas.
Filip är ambitiös, ansvarstagande, orädd, social, positiv och nyfiken viktiga egenskaper för att nå målet att bli bäst.

För att nå målet har Filip tagit sig till Italien för att studera vid ISM, Italian Soccer Management som bedriver en fotbolls­akademi i Perugia i samarbete med Empoli FC (serie B). ISM har ett talangprogram vars mål är att identifiera talanger som har potential att bli professionella spelare med tiden.

Programmet utgår från Empoli FC syn på hur man ska utveckla spelare. Man tar in spelare som är mellan 14–21 år. Spelarna betalar en avgift för att delta. Då ingår boende, träningskläder och terminsavgifter. Under förmiddagen studerar spelarna endera på High School eller universitet och på eftermiddagen tränar de fotboll  2,5–3 tim. Filip, som är universitetsstuderande, läser italienska på universitetet för utlänningar i Perugia – Universita per Stranieri. Studenter på universitetet bor två och två på ett särskilt studentboende. Man har ett litet rum med kokvrå och toalett. Gymnasie­ungdomarna bor på internat i staden Assisi ca 20 min bilväg från Perugia.

Spelarna tillhör FC Empolis skollag och spelar matcher mot lokala ungdomslag. Vid minst fyra tillfällen under året spelar de även matcher mot ungdomsakademierna i Empoli FC, SS Lazio, AC Perugia och AC Siena. Var tredje månad får varje spelare en utvärdering som ger riktlinjer för hur han ska jobba vidare i sin fotbollsutbildning. Man har möjlighet att delta i talang­programmet under en, tre, sex eller nio månader. Efter nio månader sker en try-out med flera matcher under en vecka. Många talangscouter från Italien kommer då för att hitta eventuella talanger.

Text: LILLIS ÅKERBLOM

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp