Toppfält: innehåll
Fler Aktiviteter Väntar På Sportfältet

Fler aktiviteter väntar på Sportfältet

Konstgras
Estländaren Rauno Ojala var först med och monterade ned konstgräsmattan i Södertälje för att sedan lägga ut på Maservallens grus. Ett snöfall gjorde att det arbetet försenades.

BORLÄNGE Sportfältet i Borlänge kommer att förändras en hel del under den närmaste tiden. Fotboll har alltid dominerat sedan fältets tillkomst, men nu kommer det att bli fler aktiviteter där även vintertid. En rundbana för skrinnare har funnits några år, men från och med nu finns möjligheter till fotboll även vintertid. En bättre begagnad konstgräsmatta har inköpts från Södertälje och placerats på den plan som tidigare gick under namnet Maservallen Grus.

Planerna på en konstgräsplan föddes i samband med att Peace & Love hörde sig för om att utöka sin camping. För att få den ytan måste några fotbollsplaner tas bort. När Dalecarlia Cup konstaterade att deras turnering skulle kunna genomföras trots att några planer försvann fick Peace & Love klartecken.
– Som hyra för den utökade campingen skrevs ett avtal med Peace & Love att de skulle bekosta konstgräsplanen, avslöjar Mats Carlson, Borlänge kommun.
Det är ingen ny konstgräsmatta. Den har tidigare legat på Södertälje Fotbollsarena.
– Syrianska spelade allsvenska matcher på den här mattan så sent som i våras, påpekar Mats Carlson.
Brage spelade också på det konstgräs som nu flyttats till Borlänge. Det var i seriepremiären mot Assyriska i april i år.

INTE UPPVÄRMD
Borlänges två andra konstgräsplaner, Domnarvsvallen och Ljungbergsplanen i Kvarnsveden, är uppvärmda, men inte den här.
– Ändå kommer den att kunna användas mycket tidigare än naturgräsplaner så här får skolorna och klubbarna i Borlänge mycket bättre förutsättningar.
Går man bara ett tiotal år tillbaka fick klubbarna i Borlänge nöja sig med att spela träningsmatcherna i mars–april på grus­planer. Maservallens grusplan var då ett lyft för klubbarna.
När Ornäs BK:s damer spelade i allsvenskan 1999 spelades också seriepremiären mot Umeå på Maservallens grus.
– Tiderna har förändrats. I dag är det inga lag som går med på att spela ens träningsmatcher på grusplaner, konstaterar Mats Carlson.
Går man ännu längre tillbaka i tiden, till 50- och 60-talet, spelade Borlänges fotbollsklubbar sina träningsmatcher på flygfältet i Romme.

ALLAKTIVITETSYTA
Konstgräsplanen är det första som blivit verklighet i de planer som finns på att en del av Sportfältet skall bli en allaktivitetsyta. Skolungdomar har fått lämna förslag på vilka aktiviteter de vill införa på fältet.
– Där har vi börjat samarbeta med Borlänge Energi. Vi får väl se vad det utmynnar i, säger Mats Carlson.
Så snart vädret tillåter kommer personalen vid Sportfältet också att spola upp rundbanan runt Sportfältet. Långfärdsskridsko har blivit populärt och med den här banan behöver Borlänges skridskointresserade inte ta sig till Runn för att göra en längre skridskotur.
Text och foto: SVEN-ERIK KARLSSON

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp