Toppfält: innehåll
Flottaste Klubbstugan

Flottaste klubbstugan

klubbstugan
Roddens Hus i Västanvik

LEKSAND
Vem slår Brudpigas klubbstuga i Västanvik? Någon förening som törs utmana? Sportmagasinet utnämner Roddens Hus till Dalarnas flottaste.

Ta en sväng till Roddens Hus i Västanvik. Prata med Mats Niss så bjuder han på en visning. Maken till klubbstuga/båthus/träningslokal/festvåning får man leta efter. Roddens Hus har allt.
Brudpiga Roddarklubb är inte bara rodd. De är en av de bredare idrottsföreningarna i Dalarna. Det är bara att läsa klubbens hemsida. Det bjuds på cykel, triathlon, skidor och gym för alla åldrar, vid sidan av utriggarrodden och kyrkbåtsrodden förstås.
Det är ingen tvekan om att roddsporten vid Siljan, ja i hela Dalarna har fått ett klubbhus som går utanpå det mesta. Sportmagasinet har tidigare skrivit om bygget och nu när huset är i full drift är det bara att lyfta på hatten. Hela byggnaden är propagandamaskin för idrott och hälsa i allmänhet och roddsporten i synnerhet.
Mats Niss, klubbens ordförande, gör inget väsen av sig. Försynt är bara förnamnet. Ändå är det han som ska ha den stora medaljen för att huset nu står där det står. Pliggen Andersson, läkare och Lassi Karonens förre tränare, sätter ord på det alla känner:

klubbstuga1
Mats och Isabella Niss i köket intill den inpirerande träningslokalen.

– Mats Niss är otrolig. En sann ambassadör för den ideella idrottsrörelsen.
– Det han har gjort för roddsporten och för Brudpiga roddarklubb går inte att värdera, säger Pliggen.
Roddsporten är en av Sveriges äldsta idrotter. Hammarby, till exempel, var från början en roddarklubb, berättar Pliggen. På slutet av 1800-talet syntes ibland över 50 000 åskådare längs Djurgårdsbrunnskanalen när roddartävlingar genomfördes.
– Rodd är den bästa motion man kan utsätta kroppen för. Den är en mjuk och utan stötar, säger Pliggen.
När Sportmagasinet hälsar på är det full fart på husets båda våningar. Högst upp är det gymnastik till video. Utanför de stora fönstren glittrar Österviken och på andra sidan syns Leksands kyrka. Snacka om inspirerande träningslokal.
En trappa ner ligger de stolta kyrkbåtarna i flödande belysning. Längs de vitmålade väggarna har klubben ordnat en miniutställning kring kyrkrodden. Sevärd, bara den.

klubbstuga2
Maja Andersson och Monika Knejp jobbar med en singelsculler.

I det stora rummet innanför ligger massor med utriggare på ställningar. Båtdörrarna står öppna mot sjön. Mitt på golvet jobbar Maja Andersson och Monika Knejp med en singelsculler.
– Hela huset är så funktionellt. Man blir bara glad att få vara här, säger Monika Knejp.

Text och foto: Mats Rönnblad

klubbstuga4
Mats Niss och Per ”Pliggen” Andersson.
0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp