Toppfält: innehåll
Flytten Av Vasaloppet Kan Ge Stor Stjärnglans

Flytten av Vasaloppet kan ge stor stjärnglans

Flytten av kan ge Vasaloppet större stjärnglans säger Anders Selling VD för Vasaloppet.

MORA
Vinterns skidfester i Dalarna tar inte slut
efter VM-femmilen i Falun 1 mars. Då har Vasaloppsveckan redan startat och söndagens den 8 mars kulminerar den med Vasaloppet.
– Vi har förstått att nu har vi chansen till ett startfält av yppersta elitklass i Vasaloppet, säger vikarierande sportchefen Johan Eriksson. Eftersom vi har världseliten redan på plats i Dalarna under VM har vi all anledning att vara optimistiska. Vi har tidigare spekulerat i 2016 då varken OS eller VM körs. Då har vi chansen att få hit de bästa åkarna till Mora. Men nu siktar vi redan in oss på mars nästa år.
Det finns ett gammalt talesätt som låter så här: När det regnar på prästen så skvätter det på klockarn.

STJÄRNSTATUS
Och överfört till skidfesterna i Dalarna, de största någonsin i länet, så kan Mora av bara farten kanske få tillgång till de främsta stjärnorna som kan utmana långloppsspecialisterna. Svenska stjärnor som Daniel Rickardsson och Johan Olsson, utländska som Petter Northug, schweizaren Daniel Cologna och ryssen Aleksandr Legkov. OSD-mästaren på femmilen i vintras. För att nämna några. Det är alltid tillåtet att drömma.
– Northug har redan tidigare visat sitt intresse för Vasaloppet.
– Vi får se vad som händer med honom, säger Johan Eriksson. Åkare som har chansen på topplaceringar i sammandraget av världscupen får vi förstås inte ( där finns stora prissummor ).
Bara för att Vasaloppet för första gången i modern tid fått flytta till andra söndagen i mars, detta för att inte kollidera med VM, innebär inte att man hamnar i skymundan. Tvärtom.
Men det finns stora utmaningar med logistiken, med transporter i första hand, men också inkvarteringar med mera. Det är fullt tänkbart att många som gästar VM-veckorna i Falun förlänger sin vistelse också över Vasaloppsveckan.
Varför måste då Vasaloppet flytta en vecka framåt i mars månad? Självklart har det med TV-sändningar att göra, att undvika en onödig kollision. TV-sändningar av jätteformat typ Vasaloppet är inte bara kostsamt utan kräver också mycket kunnig personal. Att sända både VM-tävlingar och Vasaloppet samma söndag är uteslutet och samtidigt självklart.

UPPVÄXT I MORA
Anders Selling är sedan två år tillbaka VD för Vasaloppet. Han är uppväxt i Mora, till och med på Mora-Nisses Väg i Östnor, två gårdar från Mora-Nisse.
– Jag minns som liten att Mora-Nisse brukade komma åkande över vår gräsmatta när snön kom. Och min farmor fanns med bland dem som tog hand om Nisse när han stapplade fram som parvel. Men det var inte därför jag fick jobbet som VD, skrattar Selling.
Han lämnade Mora som 19-åring, kom närmast från Uddevalla och är nu tillbaka på Mora-Nisses Väg. Han har inte åkt Vasaloppet , men väl Halvvasan. Och han har varit ordförande i IFK Mora alpina.
Starten han fått som VD för Vasaloppet har haft sina prövningar.
– 2013 var det storm dagarna innan starten av Vasaloppet. Som tur var lugnade det ned sig.
– Men det var mycket värre i vintras, då vi först fyra dagar före start kunde ge klartecken till start.
Det var plusgrader både på måndagen och tisdagen, säget Selling.
Ja, det var oerhört nära att man tvingats ställa in. Myrar som gav med sig, stora parkeringsytor som jäste upp. Men vid midnatt till onsdagen kom prognoser att det skulle bli kallare, det borde gå att genomföra loppet.
Att ställa in beräknas betyda en kostnad på tiotals miljoner och med konsekvenser på lång sikt: vågar vi anmäla oss i fortsättningen med tanke på osäkerhet kring vädret. Omsättningen av sommar och vinterveckan för turistnäringen för kommunerna Mora-Älvdalen-Sälen är 250 miljoner kronor, varav vinterveckans omsättningen är 193 miljoner. Deltagarantalet sammanlagt i de olika arrangemangen ligger på 97.000! Vasaloppet har 15.800 på startlinjen, flera kan man inte ta, flera vill man inte ha.
Det skulle bli för trångt.
– Det var tufft i vintras, säger Selling. Och jag vill betona den stora nytta jag hade i Johan Eriksson och hans stora drivkraft och entusiasm. Så då kan ni förstå att arrangörerna sitter med andan i halsen när det börjar strömma in vårvindar i början av mars.
Vasaloppet har 30 heltidsanställda i Mora och Sälen.
– Men det stora arbetet utförs av alla de funktionärer som ställer upp, säger Selling. När jag varit borta från Mora ett antal år och kommit tillbaka slås jag dels hur oerhört stort arrangemanget är för bygden. Den stora uppståndelsen kring loppet, inte minst när det är i farozonen. Det känns som en nationell angelägenhet.

PAMPIG INVIGNING
– Framförallt slås jag av med vilken positiv inställning som våra funktionärer ställer upp. Jag brukar räkna med att de är 6.000 under vinterveckan, 3.000 under sommarens evenemang. Vi hade en grupp fransmän här som var överväldigade över det sätt som de blev bemötta av alla funktionärer. Då är det extra roligt att jobba.
Det stora Vasaloppstältet har flyttats tvärs över vägen till målområdet, det blev ett lyft, ja det var nödvändigt av andra skäl. Och man satsar nu också på en pampig invigning under fredagen.
Framtidsdrömmar?
– Att vi kan skapa en sommarvecka i samma klass som vinterveckan. Jag vet att vi aldrig kan jämföra historien med Vasaloppet, men sommartid få lika många deltagare, samma typ av arrangemang. Och med hjälp av näringsidkare och vårt starka varumärke och med kommunens intresse ge möjligheter att få ännu fler besökare till vår nio mil långa arena.
Mora blev nyligen framröstat som Sveriges tredje främsta en-eventkommun efter Göteborg och Stockholm. Ett betyg att vara stolt över.
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp