Toppfält: innehåll
Folkhögskolan Satsar På E-sport

Folkhögskolan satsar på E-sport

LEKSAND. Visste du att Leksands IF ishockey har ett e-sportlag och att det finns en hel liga, eSHL? Hockeyn har tagit ett kliv närmre e-sporten och för andra säsongen i rad finns till de flesta lagen inom SHL också e-sportlag. Här är det dock inte proffs inom ishockey på isen utan proffs på datorspel. Har du inte tittat än så gör det! Är riktigt nervpirrande!1.

E-sport är ett samlingsnamn för tävlingar i virtuell miljö såsom t ex TV-spel, datorspel, mobilspel och är ännu inte klassad som idrott då e-sporten inte är representerad i Riksidrottsförbundet. Forskning vid Idrotts-universitetet i Köln visar dock att e-sportare utsätts för samma stressnivåer som en racerförare samt har puls jämförbar med maratonlöpare (Froböse, 2016).

STORT SPELANDE
Var fjärde person spelar idag dator- och TV-spel varje månad och datorspel är idag en näring som omsätter mer än både film och musik. Här finns en växande arbetsmarknad inte bara för de som tävlar. (Få är de som når hela den svåra vägen till framgång med sitt tävlande att jämföras med Leksands IF Ishockey och dess kamp i SHL.) En mängd yrken finns inom denna bransch såsom coacher, tekniker, eventskapare, streamers, kommentatorer etc.
 I många fall avfärdas spelandet av många som onödigt och ointressant. Men om du som förälder eller närstående istället försöker förstå och sätta dig ner med barnen eller barnbarnen och titta på vad de gör i sitt spelande så får du istället en förståelse för spelandet och ni kan föra spännande samtal tillsammans.
 Om du däremot medverkar till att barnen måste avbryta spelandet då middagen är klar kan, om det är en viktig match som pågår, vara detsamma som att en spelare måste kliva av isen mitt under viktiga avgörande minuter innan sista perioden är slut. Den spelaren får inte vara med i nästa match. Så ha istället en dialog om när det passar att ta en paus för middag.

E-SPORTEN
Till vardags arbetar jag som rektor vid Leksands folkhögskola och där finns en plats där e-sporten hör hemma. Möjligheten finns där att göra klart sina gymnasiestudier samtidigt som deltagarna kan välja inriktningen ”Kreativ E-sport” och få göra något de gillar, i detta fall spelande på datorn. Många är de hemmasittande gamers (spelare som ej är organiserade i lag) som plötsligt får en meningsfull vardag och kan hitta ett driv och motivation till en framtid både gällande gymnasiestudierna, men också för att hitta sin nisch för att kunna arbeta inom denna växande bransch. Spelandet innehåller också strategiskt tänk, fantasi och kreativitet!

BREDDAD SYN
Genom att du och andra blir engagerade i spelandet växer också allas vår digitala kunskap. Att få en breddad syn på det som händer utanför vår allas ”egna lilla värld” gör att fler får uppleva en gemenskap och samhörighet, vilket i sin tur stärker demokratin i vårt samhälle.
 Så in nu och titta på LIF:s e-sportmatcher i eSHL och heja! I alla fall jag skriker högt i köket när det blir mål precis som vanligt.

Anki Gullback
Rektor Leksands folkhögskola

Knapp, skrolla upp