Toppfält: innehåll
För Familjen Söderlund – är Det Vattenpolo Som Gäller

För familjen Söderlund – är det vattenpolo som gäller

Vattenpolo har gått som en röd tråd för familjen Söderlund från Falun. Det började med pappa Leif »Biffen« Söderlund 69 som började med vattenpolo i 13-årsåldern i slutet av 50-talet.

På den tiden fanns ju inget inomhusbad i Falun där det gick att bedriva vattenpolo. »Biffen« och hans polare fick hålla till på det klassiska Kålgårdsbadet ända fram till 1972 då simhallen på Lugnet stod klar.
– Det var en härlig tid, det var alltid fullsatt när vi spelade på Kålgår´n. Vattenpolo var en stor sport på den tiden det är faktiskt den enda sport som har varit med ända från början i OS-programmet, säger »Biffen«.
– Men, säger »Biffen«, det var ganska fult spel under vattnet på Kålgår´n det var svårt att upptäcka alla tjuvnyp under vattnet, det är ju lättare idag i inomhus­bassängerna.
»Biffen« hann under sin karriär bli distriktsmästare, laget kvalade till högsta serien men man nådde aldrig dit. I mitten på 70-talet slutade »Biffen« med vattenpolo, men badet kunde han inte lämna. Han och de flesta av polokamraterna fortsatte i morgonbadarklubben Bad Boys som de fortfarande är aktiva i.
»…det var svårt att upptäcka alla tjuvnyp under vattnet, det är ju lättare idag i inomhus­bassängerna«

FAMILJEN VATTENPOLO
Men sporten vattenpolo blev kvar i familjen Söderlunds tillvaro, sonen Anders 30 och dottern Anna 27, fortsatte i pappa Leifs kölvatten. Anders började med simning där det gick ganska långsamt, men när han bytte till vattenpolo blev han en av de snabbaste i laget. Anders hann med att vinna två USM-guld, var med och kvalade till Elitserien två gånger. Det blev också en A-landslagsturnering där han gjorde ett mål.
Anders slutade med vattenpolo 2003 i samband med att han flyttade till Schweiz.
Dottern Anna började som 11-åring även hon med vattenpolo. Efter ett uppehåll på tre år började hon igen och spelade då med klubbens herrlag.
Därefter blev det tre säsonger i Järfällas damlag, där det blev två SM-guld, landslagsspel och spel i Nordiska Mästerskap. Därefter blev det en flytt till Spanien och tre säsonger i näst högsta ligan.

TRÄNARKARRIÄR
Idag är Anna tränare för ungdomslagen i vattenpolo i Falu SS både pojkar och flickor.
– Vi har en väldigt bra fart på ungdomsverksamheten i Falu SS både killar och tjejer har upptäckt den roliga sporten, säger Anna.
Vid sidan av vattenpolo har barnen även där följt i pappa »Biffen« fotspår i restaurangbranschen. »Biffen« drev restaurangen på Kristine­hallen innan han tog över Hyttstugan i Sundborn. 2008 tog Anders över Hyttstugan efter pappa och för ett år sedan tog han även över driften av Kopparhatten där även systern Anna finns med i verksamheten.
En aktiv familj med vatten och mat som två viktiga ingredienser i livet.
Text och foto: LILLIS ÅKERBLOM

Familjen-Soderlund
Familjen vattenpolo. Anders, pappa Leif och Anna alla tre framgångsrika
vattenpolospelare.
0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp