Toppfält: innehåll
Fot- Och Knäskador Vanliga Skador

Fot- och knäskador vanliga skador

FALUN
Som människor, gående och springande på två ben är vi väldigt utsatta för skador i fötter och knän. Många av våra idrotter utövas springande, med stora krafter på tår och hälar.

Ett vanligt problem är så kallade hälsporre. Det är en smärtreaktion på främre delen av hälen, Det ger en tryck och belastningssmärta. Ofta är orsaken en stötbelastning i för hårda skor, på ett hårt underlag, till exempel fotbollskor på konstgräs. Behandlingen är framförallt ett alternativt träningssätt, till exempel cykel.

KÄNSLIGT KAPITEL
Ungefär samma orsakssamband, gäller hälseneinflammationer, där det är viktigt att ha vältöjda vadmuskler för att undvika besvär. Knän är ett känsligt kapitel, med problem ofta tidigt i tonåren. När man växer är skelettet inte lika stryk­tåligt, som när man är vuxen. Man kan då få ett överbelastningstillstånd på framsidan av skenbenet. Detta kallas Schlatters åkomma. Det gör då ont vid belastning, det kan vara svällt och varmt. Tillståndet kan ta lång tid att läka, men blir alltid bra. Ömhet på knäskålsspetsen kallas Hopparknä, och är ett överbelastningstillstånd. Det kan vara väldigt irriterande, men är helt godartat, och blir helt bra.

VAD ÄR MENISKEN?
Värre är det med knäskador, som drabbar själva knäleden. Den lindrigaste knäskadan är en inre sidoledbandskada, vilken oftast läker bra på en månad, dock beroende på hur allvarlig den är. Yttre ledbandskador behöver röntgas då de ibland river sönder fästet på vadbenet och måste opereras. Meniskskador är väl bekant, men få vet egentligen vad det handlar om. Meniskerna är tillsammans med främre lårmuskeln, knäets viktigaste stötdämpare. Tyvärr har vi sett, att meniskskador har en ökad risk för framtids brosksjukdom det vill säga Artros. Viktigt är att hålla den främre lårmuskeln stark och vältränad, för att skydda de skadade meniskerna. Inom idrotten hör vi ganska ofta talas om en främre korsbandskada, vilket är en mycket allvarlig knäskada. Korsbanden sitter mitt i knäet, och håller lårben och skenben på plats. När det går av skapar skadan en instabilitet mellan dessa ben, vilket lättare kan ge sekundära meniskskador.  Kom ihåg att om du blir knäskadad, sök professionell hjälp snarast så rehabiliteringen kan starta på rätt sätt tidigt.

Mats Carlén, specialist i idrottsmedicin och allmänmedicin. Mats har sin praktik på Lugnets Fysio­center, han har haft många uppdrag inom idrottsvärlden genom åren bland annat, alpina damlandslaget, norska längdlandslaget VM-93, Davis Cup och svenska längdlandslaget.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp