Toppfält: innehåll
Fotbollen Gav Sheyma  En Stor Gemenskap

Fotbollen gav Sheyma en stor gemenskap

  • Falun

När Sheyma Sheikhur var sju år hamnade familjen i Falustadsdelen Hälsinggården. Uppbrottet från Somalia med sex syskon var inte den lättaste.

Vad gjorde jag här – egentligen? frågade sig Sheyma, idag 38 år. Jag var svart. Kunde inte ett ord svenska. Visste knappt var jag var. Och hade dessutom börjat skolan. Men tack och lov fanns där en fotboll och genom den dribblade jag mig in i gemenskapen. 

DUKTIG MED BOLL
Hon var tydligen rätt duktig med bollen. Lekarna öppnade dörrar. Platsade i fotbollslaget och kom att tillhöra en förening. Och här suddades klyftorna ut – oavsett hudfärg eller klass. För många invandrare har ju oftast inte samma förutsättningar som den inhemska befolkningen.
 –Jag fick kompisar och därmed även ett sammanhang med livet, fortsätter Sheyma. Och när det funkade för oss blev även våra föräldrar harmoniska. Hälsinggården var verkligen en trygg miljö att växa upp i. 
 Hon hängde med en kompis på friidrottsträningar. Vinternöjet blev i fortsättningen både löpning och spjutkastning (!). Sheyma testade så småningom även basket. 
 – Men min ringa kroppslängd stoppade definitivt drömmen om vidarekarriär inom basketbollens Women MBA, skrattar Sheyma.
 Med den här bakgrunden finns den självklara förankringen vad gäller frågor kring integration och inkludering av barn och ungdom långt ifrån vår egna traditioner och kulturer.
TRÄNARE
Numera verkar Sheyma som tränare/ledare för pojkar födda 2012 i Slätta SK i Falun och för Falu IK:s yngre friidrottare. Hon har även en målvaktsutbildning. Men inte för att själv vakta kassen utan för att skapa intresse och därmed hjälpa fram en yngre generation burväktare.
 Idag arbetar Sheyma Sheikhur som Integrations koordinatör vid RF-SISU Dalarna.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp