Toppfält: innehåll
Fotbollen Lyfter Ornäs – Ska Bli Ett Elitlag – Igen

Fotbollen lyfter Ornäs – Ska bli ett elitlag – igen

BORLÄNGE
Ornäs BK bildades 1982. En succéartad utveckling bar ända till allsvenskt spel 1999. Nu gör klubben en ny elitsatsning värd namnet.

Mattias Bergdahl och Peter Gunnarsson drillar tjejerna.

– Inom fem år är vi i Elitettan, säger klubbens huvudtränare, Mattias Bergdahl.
Efter att verksamheten varit vilande ett tag under 2000-talets första decennium ökar nu intensiteten.
En realitet som möjliggjorts av att hela Forssas F17-lag (rankad sverigetrea i fjol) gått över till OBK inför säsongen.
En blandning av ”fotbollstanter”, som tagit klubben från division 5 till division 2 i rekordfart, och unga lovande spelare ska sätta Ornäs BK på fotbollskartan igen.
– Den här nysatsningen är en fantastisk möjlighet. För unga spelare, såväl som för äldre, berömmer rutinerade Maria Söderström, som tillhört OBK-truppen sedan året i division 3.
–Maria är tyvärr korsbandsskadad, men kommer nu istället att fungera som en länk mellan spelare och ledare. Hon har ju mycket kunskap och rutin att bidra med, kommenterar Bergdahl och utvecklar:
– Vi har åtta till nio ”tanter” i truppen som kommer att spela en viktig roll i lagbygget.
Hur stor är spelartruppen?
– Vi har 27 spelare i åldersspannet från 15 år upp till 40 år. A-laget spelar i division 2 och F17 i regional elit.

Ledarna Peter Gunnarsson, Mikael Karlsson, Mattias Bergdahl och Per-Erik Syversen är samlade med spelartruppen inför ett av veckans träningspass.

Hur stor ledartrupp har ni?
– Ledarstaben består av fyra plantränare och en fystränare. Peo Bäck är materialare och sportgruppen består av mig, Peo Silverstam och Anders Forsman.
Varför denna satsning?
– Tjejerna i F17-laget har en stark tillhörighet för varandra. I Forssa kom vi till ett vägskäl, bland av att a-laget spelade i division 4, och det hade varit svårt att motivera tjejerna att spela i division 4.
– Genom att välja OBK skapar vi förutsättningar för tjejerna att utvecklas tillsammans på en högre nivå och ta ytterligare steg framåt.
– För mig är Ornäs en varm och familjär klubb. Och de har, efter några år med ekonomiska bekymmer, gjort en bra resa från division 5 till division 2.
En fotbollsresa som lovar mer i framtiden.
– Vi har en långsiktig plan över hur allt ska bedrivas. Målsättningen, Elitettan 2020, vilar på förtroende, att människor ska trivas och känna tillhörighet.
– Personligen känner jag en fantastiskt stor ödmjukhet, understryker Mattias Bergdahl.

 

Åldersspannet i Ornäs BK 2015 är stort. Anna-Linh Stenqvist Boberg, 40, med allsvensk rutin, och Emma Silverstam, 17, är äldst och yngst i laget.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp