Toppfält: innehåll
Från Gagnef  Till Rättvik

Från Gagnef till Rättvik

Skateparken blev ett lyft

Nya skateparken i Rättvik drar åkare från Hela Dalarna. När Sport i Dalarna var på plats fanns det till och med folk från Sundsvall bland åkarna.

Vi gillar den nya parken i Rättvik, sa gänget från Sundsvall. Men idag var det så mycket folk att vi åker vidare till Leksand.
 Skateparken i Rättvik är splitterny. Betongen skiner i kapp med solen. Siljan intill speglar sig i bygget. Tveklöst den vackrast belägna banan i Dalarna menar många.
 –Ja och kanske den bästa säger folk som kommer hit. Alla uppskattar vår nya park, säger Johan Henriks, ordförande i föreningen ”Hela Rättvik rullar”.
 Johan Henriks var med och la ett medborgarförslag om banan till Rättviks fullmäktige redan 2013. I förslaget tryckte man på banans betydelse för samhällsnyttan och integrationen.
 –Till slut gick det igenom. Vi kunde bygga tack vare stora bidrag från kommunen, Allmänna arvsfonden, Leksands Sparbank och Dala Energi. Över 4 miljoner kommer prakten att kosta när det sista är betalt, berättar Johan Henriks.
 På 1970- och 80-talet var Rättvik ett mecka inom skateboarden. Bland annat var världsstjärnan Steve Caballero i Rättvik och visade upp sina trick, och bakom det mesta på den tiden stod Gogo Sörlin.
 –Det stämmer. Jag ser banans om en hyllning till alla dom som var med och byggde upp intresset för skateboarden i Rättvik på 1970-talet, säger Johan.
 Banan ligger på en udde i Siljan (läs Rättviken) strax söder om Långbryggan. Anläggningen är formad som ett ”H” och byggd så att kollisioner ska undvikas.
 –Vi har folk från två år upp till över 50 som åker. Det kommer nytt folk hela tiden. Idag känner jag knappt igen en enda i banan, säger Johan.
 –Tidigare hade vi 125 kvadratmeter asfalt att åka på. Nu har vi fått en park på 1 100 kvadratmeter. Det är fantastiskt.
 Sport i Dalarna pratar med en av de yngre i banan:
 –Jag åker från Gagnef till Rättvik för att köra i banan. Den är perfekt,
säger Jesper Liss.
 Du snurrade med din kick-bike. Vad gjorde du?
 –En heel whip. En dubbel.

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp