Toppfält: innehåll
Från Handboll  Till Elitgymnast

Från handboll till elitgymnast

  • Falun

Smilla Berg

FALUN.

Det var egentligen handboll det trots allt handlade om den där gången för fyra år sedan när Ann Berg slussade in sin dotter Smilla på Gymnastikskolan i Falu Gymnastik­klubbs regi.

Den unga flickan behövde helt enkelt mer styrsel och styrka i den aningen sprattliga kroppen för att bättre stå pall i den tuffa sporten. Men idag är det gymnastik på hög nivå som gäller för11åriga falutjejen Smilla Berg. Och det med besked. Hon har vunnit Riksfinalerna i sin klass två år i rad. Bäst i Sverige alltså.
Det var nog tur att tränaren Åsa Balstadsveen omedelbart såg potentialen och andra kvaliteter hos den unga gymnasten.
– Jag såg fysiken och anade talangen, säger Åsa. Och föreslog en direkt fortsättning i artistisk gymnastik i grenarna fristående hopp, barr, bom och matta – det vill säga OS-grenarna.

RULLAR PÅ
Smilla testade. Blev helt fast. Och sedan har det bara rullat på av bara farten. Idag tränar hon fem gånger i veckan. Ändå har hon inte helt släppt taget om handbollen. Men den får nöja sig med ett pass i veckan och en och annan match i laget.
– Smilla Berg är en kavat tjej med ett enormt driv och stor mental och fysisk styrka.
– Idag är hon oerhört fokuserad och prestationsinriktad. Och det är en förutsättning när det gäller tävlandet på hög nivå. I just klassisk gymnastik krävs mycket fysisk styrka och den besitter Smilla, fortsätter Åsa.

GILLAR BOMMEN
Favoritgrenen just nu är bommen. Här gäller balans och motorik och att bemästra och sätta tekniken med lekfull akrobatik, piruetter och gymnastiska rörelser.
– Fast drömmen är att platsa i landslaget och – så småningom – kvalificera mig till OS, säger Smilla med ett litet smile.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp